n;auklių riedulynas, išsiskiriantis tundrą primenančiu kraštovaizdžiu, yra vienas didžiausių ir įspūdingiausių riedulynų Lietuvoje. Jis plyti Klaipėdos apskrities Skuodo rajono savivaldybės Mosėdžio seniūnijoje, apie 1 kilometrą į Rytus nuo Šauklių kaimo, Salantų regioninio parko šiaurinėje dalyje, Šauklių kraštovaizdžio draustinyje.

Tai – natūrali paskutinio ledynmečio, slinkusio prieš 26 tūkst. metų, suformuota teritorija, kurioje savo pirmykštėje padėtyje gana tolygiai pasiskirstę slūgso 0,3-1 metro ar net 3 metrų skersmens akmenys. Be to, čia aptinkamos europinės svarbos viržynų, kadagynų ir rūšių turtingų briedgaurynų gamtinės buveinės, todėl ši teritorija yra paskelbta „Natura 2000“, buveinių apsaugai svarbia teritorija.

Šauklių riedulynas yra svarbus gamtinis kompleksas, turintis didelę mokslinę, estetinę, pažintinę, mokomąją, auklėjamąją, istorinę bei rekreacinę vertę, kur vingiuoja pažintinis takas, kviečia susipažinti su neįprastu mūsų kraštui, tundrą primenančiu kraštovaizdžiu, savita šios vietovės augalija, bei gyvūnija. Tai natūrali 79 hektarų teritorija, kurioje, gana tolygiai pasiskirstę slūgso apie 300 tūkst. kubinių metrų riedulių. Didžioji jų dalis atslinko iš Švedijos, taip pat iš Alandų salų, Vakarų Suomijos ir Baltijos jūros dugno. Beveik pusė visų riedulių (48 proc.) yra granito atmainos, 23 proc. – gneisai ir migmatitai, 16 proc. – porfyrai ir porfyritai bei kitos uolienų rūšys.

Šauklių riedulyne įrengtas apie 2 kilometrų pažintinis pėsčiųjų Gamtos takas, kurį pamėgo ne tik vietiniai gyventojai, bet ir parko svečiai. Atlikus gamtotvarkinius darbus, pastačius informacinius stendus, rodykles, suoliukus, paukščių stebėjimo bokštelį, lankytojai gali ne tik pailsėti, pasigrožėti gamta, bet ir plačiau susipažinti su šios teritorijos gamtinėmis vertybėmis.


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Keliaujant į šiaurinę Salantų regioninio parko dalį, Skuodo rajone, važiuojant nuo Salantų miestelio link Mosėdžio, ties Šauklių kaimu informaciniai ženklai rodo kryptį link Šauklių ir Kulalių riedulynų. Įsukus į Šauklių gyvenvietę ir asfaltuotu keliu pasiekus poilsiavietę bei atokvėpio vietą, išvysite medinę rodyklę, kviečiančią pasisvečiuoti Šauklių riedulyne ir pakeliauti 2 kilometrų ilgio pažintiniu taku. Siūlome praeiti visu Šauklių riedulyno (Lietuvos tundros) pažintiniu taku ir nusifotografuoti prie Perkūno akmens. Jis yra palei taką. Šalia stovi informacinis stendas apie gamtos reiškinį – akmenų dūlėjimą. Lengvai rasite šį akm