Šakių rajone, Plokščių miestelyje yra unikali vieta – Vaiguvos upelis gatvė. Abipus upelio išsidėsčiusios sodybos. Upė – vienintelis kelias į šios gatvės gyventojų namus.

Yra duomenų, kad jau XIX a. pabaigoje upelis čia gyvenantiems žmonėms atstojo gatvę. Žinoma, tuo metu buvo važinėjama arklių tempiamais vežimais. Ir dabar arkliais, automobiliais ir traktoriais žmonės į savo sodybas važiuoja tiesiog vandeniu. Vasarą upelis nusenka, gylis būna nedidelis, bet per pavasario ir rudens potvynius gyventojams transporto priemones kartais tenka palikti pas upelio pradžioje gyvenančius kaimynus arba tiesiog pievutėje.

Vaiguvos upė – gatvė


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Į Plokščius galima atvykti automobiliu, iš kelio Nr. 137 (Pilviškiai – Šakiai – Jurbarkas) Šakių apvažiavime sukant į regioninį kelią Nr. 3801 (yra rodyklė į Plokščius). Iš Gelgaudiškio į Žemąją panemunę, per Plokščius, Ilguvą ir Kriūkus, Nemuno pakrantėmis veda dviračių takas. Upę - gatvę Plokščiuose galima rasti, važiuojant Nemuno gatve, netoli tilto per Vaiguvos upelį. Yra nuoroda į lankomą objektą „Vaiguvos upė – gatvė“. Nusifotografuokite upės – gatvės pradžioje, prie medinės informacinės nuorodos.