jų dvaro parką rasite Veisiejų mieste (Lazdijų rajone), Ančios ežero pusiasalyje, 19 kilometrų į Pietryčius nuo Lazdijų. Šis parkas 1997 metais paskelbtas valstybės saugomu gamtos paveldo objektu.

Lietuvos etmonas Mykolas Masalskis per dvejus metus (1743 – 1745) užbaigė dvaro rūmus, pristatydamas rūmų dešinįjį ir kairįjį sparnus. 2009 metų archeologinių tyrimų ataskaitoje akcentuojama, jog „plytų mūro su aptiktais rūsiais centriniai dvaro rūmai gali būti pastatyti XVII a. pirmojoje pusėje. Aptiktos rūmų sienos – pamatai mūryti iš būdingų tam laikotarpiui plytų su braukomis“ (archeologas B. Dakanis).

M. Masalskis tarp dvaro rūmų ir ežero įkūrė parką, kuriame želdiniai turėjo ryškios geometrinės kompozicijos bruožų. Vėliau, XIX amžiuje, valdant Veisiejus Oginskiams, parkas pertvarkytas į peizažinį. Einant nuo fligelio dešiniuoju parko takeliu, prieinamas tvenkinys, kuriame buvo auginama žuvis dvaro virtuvei. Tvenkinys kanalu susiėjo su Ančios ežeru. Tiltelis per kanalą vadinamas Meilės tilteliu. Iš ankstesnių laikų išlikęs prietaras, kad nevalia tiltelio pereiti nesugalvojus noro apie meilę, tas noras būtinai išsipildysiąs.


Toliau parko takelis veda prie Veisiejų uosio – gamtos paminklo. Tai jau virš 200 metų ar daugiau metų skaičiuojantis, 30 m aukščio ir 5 m apimties tvirtuolis medis. Takelis nuvingiuoja iki prieplaukos, kur dvaro laikais buvę pasivaikščiojimų tiltelis ir stebėjimo bokštelis. Ties prieplauka, kairiau pakilus ant kalvos, pasitinka liepų ratas.

Veisiejų dvaro parke pastatytas Liudviko Lazario Zamenhofo paminklinis biustas (aut. J. Narušis). Zamenhofas, 1885 metais gyvendamas ir dirbdamas Veisiejuose, užbaigė rašyti esperanto kalbos vadovėlį. Šalia Veisiejų dvaro parko telkšančiame ežere yra vienintelis Lietuvoje fontanas su šviesos instaliacijomis.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Veisiejų miestelio centre prie Ančios ežero tikrai rasite Veisiejų dvaro parką, kuriame smagu pasivaikščioti asfaltuotais ir mediniais takais. Nusifotografuokite prie gamtos paminklo Veisiejų uosio, augančio šia