Pasak atliekų tvarkytojų taip siekiama skatinti regiono gyventojus atliekas rūšiuoti, tada esą galbūt mažėtų ir mokesčiai.

Atliekų tvarkytojai Alytaus privačių valdų šeimininkams išdalino apie 180 mėlynų konteinerių, dar beveik tiek pat išdalins kitą savaitę. Iš viso Alytaus mieste jų reikės beveik keturių,o regione – 45 tūkst.

Tačiau anot atliekų tvarkytojų, ne visi gyventojai sutinka be papildomo mokesčio rūšiuoti antrines atliekas.

„Kalbinime paprastai – sakome, kad nedidės jų komunalinių paslaugų išlaidos.Žmonės žiūri įvairiai. Vieni sako: „Man nereikia“, kitas sako: „Aš turiu didelį konteinerį, man nebūtina“, – kalbėjo įmonės „Dzūtra“ Alytaus regiono vadovas Algimantas Dirsė.

Anot specialistų, dabar Lietuvoje tik apie 15 proc. gyventojų rūšiuoja atliekas, kiti, nerūšiuojantys, pavyzdžiui, už pakuotę moka dukart.

„Siekiama atskirti pakuotes ir visas lengvas atliekas, kurių tvarkymą finansuoja gamintojai ir importuotojai, ir už kurių tvarkymą žmonės sumoka pirkdami prekes. Todėl jau dabar regione už visas išrūšiuotas atliekas žmonės nieko nemoka“, – aiškina Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Paskaičiuota, kad pakuočių atliekos ir makulatūra sudaro iki 70 proc. visų gyventojų šalinamų atliekų. Vienas gyventojas jų per metus vidutiniškai sukaupia daugiau nei vieną kubinį metrą.

„Šiandien tikslas yra gal daugiau ne šviesti, o įtikinti vartotoją, kad jis susimąstytų, kaip jo veikla įtakoja mūsų kaštus. Iš bendros krūvos išrinkti pakuotes bus kelis kartus brangiau, negu jei mes patys, sugaišę kelias minutes, patys tą padarysime. Tai yra mes tiesiog daugiau mokėsime“, – sakė VšĮ „Žalias taškas“ komercijos direktorius Arūnas Makauskas.

Anot atliekų tvarkytojų, netolimoje ateityje prie kiekvieno nuosavo namo stovės trys konteineriai atskiroms atliekoms.

Jas rūšiuoti skatinami visos šalies gyventojai. Antai Klaipėdoje nemokamai išdalinti kompostavimo konteineriai.