Birželio 9 dieną (ketvirtadienį) 18 val. Vilniaus kino teatre „Skalvija“ vyks „Europos žuvies savaitės“ renginiai - nemokama dokumentinio filmo apie nykstančius paprastuosius tunus peržiūra, taip pat diskusija su ekspertais „Ar užteks žuvies ir jūrai, ir stalui?“.

Režisieriaus Ruperto Murray'aus dokumentinis filmas „Žuvies dalia valo gale“ („The end of the line“) iliustruoja sėkmingą žmogaus kovą su žuvimis pasaulio vandenynuose bei pasakoja, kaip toks patiekalas kaip sušis gali prisidėti prie paprastųjų tunų išnykimo. Filmo kūrėjai nebekelia klausimo, ar žuvų ištekliai išnyks, tik bando išsiaiškinti, kada tai įvyks.

Po filmo vyks pokalbis apie neatsakingo vartojimo žalą gamtai ir žmogui, praneša Lietuvos gamtos fondas. Ar užteks žuvies ir jūrai, ir stalui? Kokia žuvies išteklių padėtis Europoje ir Lietuvoje? Kiek nykstančių žuvų rūšių puikuojasi ant prekystalių Lietuvoje? Ar tiesa, kad neatsakingai vartodami galime pakenkti tradicinėms žvejų bendruomenėms, stumti žmones į skurdą ir migraciją? Šiais klausimais diskutuos mokslininkai dr. Nijolė Kazlauskienė, dr. Rimantas Repečka, Kęstutis Skrupskelis (Gamtos tyrimų centras), dr. Egidijus Bukelskis (Vilniaus universitetas), taip pat Tomas Zolubas (Žuvininkystės tarnyba) ir Kęstutis Navickas („Baltijos aplinkos forumas“).

Norintieji dalyvauti filmo peržiūroje ir diskusijoje turėtų pasiimti nemokamą bilietą kino teatro „Skalvija“ kasoje.

Renginiai skirti paminėti Europos žuvies savaitę, kurią birželio 4-12 dienomis inicijuoja aplinkosauginių organizacijų aljansas „OCEAN2012“.