Nors sezono, per kurį Lietuvoje leidžiama plaukioti vandens motociklais, pradžia pernai paankstinta, oficialios datos ir toliau nepaisoma - pažeidėjų jau nubausta ir šiemet. Vis dėlto ir patys pareigūnai mano, kad taisykles kai kur būtų galima švelninti.

Pagal pernai pasikeitusią tvarką, plaukioti vandens motociklais galima nebe nuo liepos 1-osios, o nuo birželio 21 dienos - dešimčia dienų anksčiau. Tačiau pareigūnai sako jau sulaukiantys skambučių apie taisykles pažeidžiančius vandens motociklininkus, kurie kartais pažeidžia kelias taisykles iš karto. Šiemet jų prasižengimams aiškintis suplanuota skirti daugiau dėmesio.

Baudos negąsdina

Gintauto Sabo, Aplinkos apsaugos agentūros upių baseinų valdymo departamento poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vedėjo, teigimu, kad jame būtų galima plaukioti vandens motociklais, „vandens telkinys turi būti didesnis nei 500 hektarų ploto. Jis turi nepatekti į saugomas teritorijas, draustinius, parkus“.

Tačiau baudos pažeidėjų esą neatbaido. „Baudos yra tokios, kokias numato įstatymas. Jos tikrai nėra gąsdinančios ir atgrasios. Kiekvienais metais sulaukiame pažeidimų“, – konstatavo jis.

Piniginė bauda savaeigės vandens transporto priemonės vairuotojui gali siekti nuo keliasdešimties iki kelių tūkstančių litų, bet dažniausiai svyruoja apie kelis šimtus.
Jeigu žmogus vairuoja vandens motociklą ir neturi kvalifikacijos liudijimo, jam gresia bauda nuo 300 iki 500 litų. Jeigu be gelbėjimo liemenių, kostiumų – nuo 50 litų iki 200 litų. Tiek vairuojant vandens motociklą, tiek automobilį, galioja tos pačios taisyklės dėl girtumo – ne daugiau kaip 0,4 promilės alkoholio. Toks pažeidimas užtraukia baudą nuo 500 iki 1000 litų arba teisės vairuoti vidaus vandenų transporto priemonės atėmimą nuo 2 iki 3 metų. Už plaukimą be kasmetinės techninės apžiūros arba neįregistruotu motociklu gali užtraukti baudą nuo 100 iki 200 litų. Maksimali bauda yra nuo 3000 iki 4000 litų arba teisės vairuoti atėmimas 2-3 metams taikomi už nepaklusimą pareigūnams, pasitraukimą iš nelaimės vietos.

G. Sabas pabrėžė, kad pažeidimų jau sulaukta ir šiemet - du vandens motociklininkai nubausti Klaipėdoje, po vieną Kaune ir Alytuje.

2009 metais buvo surašyti 284 protokolai. Juos surašė dar seniau veikusi Valstybinė vidaus vandenų laivybos inspekcija. Pernai protokolų surašyta tik 40, tačiau, pareigūnų teigimu, džiaugtis dar anksti.

„Šį skaičių lėmė tai, kad vyko prijungimas, keitėsi tvarka, buvo sumažintas darbuotojų skaičius, kiti ištekliai. Šiais metais planuojama, kad didelis dėmesys bus skiriamas vandens motociklų kontrolei, tad pažeidėjų skaičius vėl gali išaugti“, – sakė Domijanas Popovas, Lietuvos saugios laivybos administracijoje šiemet įsteigto Pramoginės laivybos skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Vis dėlto jis priduria manantis, kad šiuo metu taikomi reikalavimai, kuriuos kasmet koreguoja Aplinkos ministerija, yra per griežti, juos reiktų bandyti liberalizuoti.

„Jau dabar vandens telkiniuose galima plaukioti nuo birželio 21 dienos, o ne nuo liepos 1 dienos, kaip buvo seniau. Variklio galingumas saugomose teritorijose padidintas nuo 4 kW iki 8 kW, o kituose nesaugomuose vandens telkiniuose nuo 150 iki 300 AG. Tad teigiamų pokyčių šiek tiek yra“, – kalbėjo D. Popovas.

Registruoti - per tūkstantį

Pramoginių laivų Lietuvos Respublikos vidaus vandenų laivų registre yra per 12250, iš jų vandens motociklų – 1147. Šiais metais buvo įregistruoti 39 vandens motociklai.

Pirmaisiais metais žmogus gali vairuoti ne galingesnį kaip 150 AG arba 110 kW vandens motociklą. Po metų kvalifikaciją galima kelti.

Šiuo metu laivavedžius rengia 4 įstaigos Lietuvoje. Trys yra Kaune, viena Klaipėdoje. Šiemet atidarytas Klaipėdos filialas Vilniuje.
2008 metais laivavedžių egzamino neišlaikė 13 proc. visų laikiusiųjų. 2009 metais šis skaičius šoktelėjo iki 36 proc.

D. Popovas nurodo, kad pernai laivavedžių parengimas esą buvo sugriežtintas. „Pavyko pasiekti, kad būtų geriau parengiami būsimi vandens transporto priemonių naudotojai. Problemą pavyko išspręsti. 2010 metais laivavedžių egzamino neišlaikė apie 11 proc. laikiusiųjų. Tai normalus skaičius“, – teigė D. Popovas.

Kam pranešti apie pažeidimą?

Žmonės, pastebėję asmenis, važinėjančius vandens motociklais draudžiamose teritorijose, netinkamu laiku, ar žinantys, kad motociklas neatitinka keliamų reikalavimų, gali kreiptis į
Aplinkos apsaugos agentūrą, Aplinkos ministeriją, Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų inspektorius.

Taip pat galima skambinti į Lietuvos saugios laivybos administraciją ar policijos pareigūnams, kurie nukreips Jus pas šią veiklą kontroliuojančių institucijų atstovus.

„Mums pranešti galima, jeigu žmonės žino, kad laivavedys neturi kvalifikacijos liudijimo, ar techninė apžiūra yra pasibaigusi, priemonė yra techniškai netvarkinga, neturi numerio ir t.t. Tuo mūsų kompetencija ir baigiasi“, – sakė Lietuvos saugios laivybos administracijos atstovas D. Popovas.

Baudas skirti įgalioti regionų aplinkos apsaugos departamentų inspektoriai. Jų dydis priklauso nuo transporto priemonės ir pažeidimo rūšies.

Vandens telkiniai, kuriuose leidžiama plaukioti vandens motociklais:

1. Baltijos jūra. Vandens motociklais leidžiama plaukioti nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. pakrantės vandenyse, išskyrus Kuršių nerijos nacionalinį parką ir Pajūrio regioninį parką bei valstybinį Baltijos jūros talasaloginį draustį. Plaukiojant kitomis savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis apribojimai netaikomi.

2. Kuršių marios. Nemuno priešakinės deltos gamtinio rezervato teritorijoje savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis leidžiama įplaukti į Nemuno deltos šakas arba išplaukti iš jų į Kuršių marias viso navigacijos sezono metu tik lėta eiga. Sustoti rezervato teritorijoje draudžiama;

3. Kauno marios. Leidžiama Kauno HE tvenkinyje nuo Kauno marių prieplaukos iki Samylų įlankos pradžios;

4. Drūkšių ežeras. Draudžiama plaukioti savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis nuo navigacijos sezono pradžios iki birželio 20 d. arčiau kaip 200 m nuo kranto šiaurinėje ežero dalyje nuo Mištautų miško rytinio pakraščio iki Padrūkšės kaimo, vakarinėje ežero dalyje – nuo Ignalinos atominės elektrinės išleidimo kanalo iki Mačionių kaimo;

5. Avilio ežeras;
6. Alaušo ežeras;
7. Didžiulio (Daugų) ežeras;
8. Čičirio ežeras;
9. Galuonų ežeras;
10. Elektrėnų tvenkinys;
11. Seirijų ežeras.