Vis daugiau miestiečių svajoja visai vasarai išsmukti iš dulkinų didmiesčių gatvių į gamtos prieglobstį, kur galėtų ilsėtis ir auginti daržoves. Idėja išsinuomoti sodo sklypą ar ramią sodybą sezonui plinta tarsi virusas, tačiau ją žlugdo tai, kad rinktis kol kas nėra iš ko, pirmadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šiaulietė Rima Kasperavičienė draugės užmiesčio sode šiemet pasisėjo nebe keliolika, o net keliasdešimt rūšių įvairiausių augalų, bet prisipažįsta nebenorinti būti kampininkė ir jau įkalbėjo sutuoktinį įsigyti nuosavą sodą.

„Sklypų kainos gerokai sumažėjo, todėl pirkti labai palankus metas. Neieškome su namu, užteks tų kelių arų žemės. Norime užsiauginti ir savo braškių, ir bulvių”, – sakė moteris.

„Jauna šeima ieško išsinuomoti sodą ar sodybą iki 20 km nuo Vilniaus. Prižiūrėtume aplinką, augintume daržoves”; „Vasaros mėnesiui/mėnesiams išsinuomočiau sodybą, vienkiemio namelį” – tokie skelbimai mirga interneto skelbimų portaluose. Tačiau į juos beveik niekas neatsiliepia.

„Nors susidomėjimas tokiais objektais didelis, pasiūla toli gražu neatitinka paklausos. Rinktis nelabai yra iš ko”, - teigia Mindaugas Kazlauskas, nekilnojamojo turto bendrovės „RE/MAX Capital” biuro vadovas.
Vilniaus universiteto Botanikos sode Vingio parke šeimoms su vaikais rengiamos mažojo daržininko pamokėlės. Visi norintieji žemės sklypelyje gali pasėti sėklas, prižiūrėti ir laistyti augalus, dalytis įspūdžiais, bendrauti.

Buvusi mokytoja Janina už savo 13 arų sodo sklypo su nemažu namu nuomą prašo 600 litų ir tikina, kad norinčiųjų išsinuomoti vasarai neatsigina.

„Kadaise vaikai tėvams sakydavo – kam ariate tą sodą, juk bulvių, pomidorų, braškių galima prekybos centre nusipirkti ir bus pigiau nei į sodą važinėti. O dabar prašyte prašo, kad tik tėvai jiems užaugintų ekologiškų daržovių ar leistų patiems dirbti, kad galėtų savo vaikams pasiūlyti sveiko maisto”, – pasakojo sodininkų bendrijos „Ąžuolynas” Vilniuje pirmininkė Ramutė Giriūnienė.

Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė, projekto „Mažasis daržininkas” iniciatorė, nurodo, jog „užsienio didmiesčiuose labai populiarūs viešieji daržai, kur kiekvienas gali pasikapstyti, ką nors užsiauginti”.

„Labai dažnai tokie daržai yra prie mokyklų, darželių – vaikai mokosi auginti ir po to patys tas ekologiškas daržoves suvartoja. Tačiau Lietuvoje šios idėjos – dar tik užuomazgos, todėl mėginame po truputį ją populiarinti. Prieraišiosios tėvystės centras kartu su Paveldosaugos mokymo centru Vilniaus universiteto Botanikos sode Vingio parke šeimoms su vaikais rengia mažojo daržininko pamokėles. Visi norintieji žemės sklypelyje gali pasėti sėklas, prižiūrėti ir laistyti augalus, dalytis įspūdžiais, bendrauti”, - „Lietuvos rytui“ sakė moteris.