„Be braškių neliksime, bet jų bus mažiau, o kiek tiksliai, paaiškės tik po birželio, per kurį dar irgi gali būti šalnų“, - komentavo Vidas Juodsnukis, Lietuvos braškių augintojų draugijos vadovas.

Britai po rekordiškai šilto, nors ir sauso balandžio skelbia šiemet besidžiaugiantys per kelis dešimtmečius didžiausiu ir geriausios kokybės braškių derliumi, tačiau Lietuvoje, anot V. Juodsnukio, sausas oras braškėms dar gali pakenkti. „Nors turi augintojai įsirengę tas laistymo sistemas, bet dar neaišku, kaip viskas bus“,- sakė jis.
Pernai pirmosios pasirodžiusios lietuviškos braškės kainavo iki 20 litų už kilogramą - nors savikaina gali svyruoti apie 5 litus, tačiau dėl didelės paklausos augintojai uogas drąsiai siūlė gerokai brangiau.

Draugijos vadovas pabrėžia, kad braškių augintojų Lietuvoje šiuo metu mažėja. „Braškynų ne daugėja, bet mažėja, nes mes neturime galimybių apsidrausti nuo stichinių nelaimių - viską darome savo rizika“,- aiškino jis.

V. Juodsnukis nurodo, kad šalta žiema derliui pakenkė ir pernai, todėl šiemet jis galėtų būti panašus į pernykštį, tačiau galimų uogų kainų braškių augintojas neprognozavo.

Pernai pirmosios ant prekystalių pasirodžiusios lietuviškos braškės kainavo iki 20 litų už kilogramą - nors savikaina gali svyruoti apie 5 litus, tačiau dėl didelės paklausos augintojai uogas drąsiai siūlė gerokai brangiau.

V. Juodsnukis nurodo, kad tikrų lietuviškų braškių ant prekystalių gausiau reikėtų ieškoti apie birželio vidurį, o pasirodančios pačiomis pirmosiomis vasaros dienomis esą greičiausiai bus atvežtos iš Lenkijos ar kitų užsienio šalių.

„Jei pasirodo pačią pirmą birželio dieną - beveik iškart galima sakyti, kad yra apgavystė. Pernai masiškai šitaip nebuvo, bet reikia neužsimiršti - mes bendradarbiaujame ir su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Daug kas norėtų braškes pristatyti kaip lietuviškas, nes mūsų jos šviežios, skanios, švarios, mažiau chemizuotos - vežamos iš arčiau, nereikia konservantų“,- aiškino jis.

VMVT duomenimis, chemikalų pėdsakų yra pasitaikę aptikti tiek braškėse iš užsienio, tiek lietuviškose uogose. Tačiau dažniausiai pažeidimų nustatoma tarp pardavinėjančiųjų lenkiškas braškes. Dažniausi pažeidimai - prekybininkai neturi įsigijimą patvirtinančių dokumentų, netinkamai nurodo kilmės šalį ar siūlo apgedusias uogas.

Pats sunokusių braškių pikas Lietuvoje būna liepą, kai kilogramo uogų kaina gali nukristi ir mažiau dešimties litų ar dar žemiau. Tuomet braškės perkamos ne tik paskanauti, bet ir uogienėms, kompotams.

„Paklausa tikrai yra, o kokia bus pasiūla šiemet, dar matysime. Mažesnė, nei galėjome tikėtis,- tikrai, kiek mažesnė - dar reikia palaukti“, - teigė V. Juodsnukis.

Maždaug birželio viduryje Lietuvoje prasideda ne tik daržuose ir ūkiuose auginamų braškių, bet ir pievose bei miškuose suraudonuojančių žemuogių sezonas.