Sušilus orams, į iškylas Neries pakrantėse patraukė šimtai vilniečių, vedini šunimis, nešini aitvarais ar maisto krepšiais. Parkai sostinės gyventojų kol kas taip smarkiai nevilioja, tačiau ir juose galima išvysti dešimtis atsipalaidavusių, su knyga, ausinuku ant žolės išsitiesusių ar tiesiog su draugais bendraujančių žmonių. Palyginti su prieš keletą metų matytais vaizdais, tokie skaičiai - rimta permaina.

Daugiausiai žalumos pasiilgusių žmonių galima pamatyti vakarais prie Baltojo tilto. Pirmieji ima rinktis popietę, o dauguma - po 19 val. Kas ramiai ilsisi, bendrauja, o kas - žaidžia su šunimis, laido aitvarus, skraidina nuotolinio valdymo sraigtasparnius, rimtai vakarieniauja ar tik laižo ledus. Užupyje prie upės išneštos kėdės, kepamas maistas.

Užsienio šalyse bene populiariausia šitaip ilsėtis parkuose, tačiau Lietuvos miestiečius labiausiai traukia paupys - jis tinka ne tik ilsėtis, bet ir romantiškiems pasivaikščiojimams.

Rūta Matonienė, sostinės savivaldybės Miesto plėtros departamento vedėja, sako pastebinti, kad iškylos ant žolės Neries pakrantėje per pastaruosius metus „išpopuliarėjo tikrai smarkiai“. „Matome vis daugiau ir daugiau žmonių ir pačią pievą stengiamės išsaugoti natūralią, neužstatyti specialiai tik aktyvioms pramogoms, kad visi galėtų ateiti ir tiesiog pabūti“, - apie tai, kad upės pakrantės tapo bene didžiausiu vilniečių susirinkimo centru, kalbėjo R. Matonienė.
Apklausa

Ji pabrėžė, kad „ir visi miesto parkai - laisvai prieinami“.

„Žmonės gali pasirinkti labiausiai patinkančią vietą ar vietą arčiausiai savo namų ir būti. Jei jie netriukšmauja, nešiukšlina, labai džiaugiamės juos matydami miesto žaliosiose erdvėse, ypač - kai gražių dienų sezonas toks trumpas“, - sakė R. Matonienė.

Jolanta Beniulienė, Vilniaus turizmo informacijos centro direktorė, komentuoja, jog „iškyloms galimybių turime apsčiai“ - ne tik pačioje sostinėje, bet ir jos apylinkėse.

„Miestas - žalias, apylinkės - labai žalios. Ir parkas ne vienas, ir upės, ir miškai netoliese. Žinoma, gaila, kad jie visi nėra labai gerai pritaikyti, tačiau, pavyzdžiui, Verkiuose yra ir maršrutai, ir takai, ir informaciniai skydai, ir vietų, tinkamų piknikams“, - sakė J. Beniulienė.

Ji nurodo, kad dažniausiai gražiomis vietomis iškylai pasidomi būtent sukurtais maršrutais patraukiantys dviratininkai, kurių nuolat daugėja. „Mūsų juntamas susidomėjimas iškylomis tiesiogiai susijęs su dviračiais, o jei stebėtume dviračių gausėjimą Vilniuje - tai kasmet tiesiog geometrine progresija. Šie žmonės nori aktyvaus poilsio, poilsio gamtoje ir jo ieško“, - kalbėjo J. Beniulienė.