Užupyje įsikūręs Tymo turgus kiekvieną ketvirtadienį vis dar džiugina pirkėjus ekologiškų kultūrų produktais. Tačiau ekologijos gerbėjai neretai nusivilia radę tuščius prekystalius. Pasirodo, laimi greičiausi.

Laikas įvairus

Vienas iš Tymo turgaus steigėjų, Užupio šerifas Vytautas Ratkevičius GRYNAS.lt teigė, kad tokių atvejų pasitaiko.

„Aš pats atėjęs 14 valandą, radau turgelį tuščią. Viskas buvo išpirkta. Darbo laikas yra lankstus, daug kas priklauso nuo oro, pirkėjų poreikio, pardavėjų“, – kalbėjo Užupio šerifas.

Turgelis oficialiai dirba ketvirtadieniais, nuo 12 iki 19 valandos.
Šerifas užsiminė, kad po straipsnių, laidų apie nitratus, nesveiką maistą, kartais visas prekes išperka per porą valandų. Žmonės pradeda skirti, kur sveikas, o kur nekokybiškas maistas.

Paklaustas apie galimybę plėsti turgų, Vytautas Ratkevičius patikino, kad tokia tikimybė minimali. „Nemanau, kad plėsimės. Nesiveržiame į srautus, neieškome komercijos. Tai darome dėl savo ir kitų džiaugsmo.“

V. Ratkevičius mano, kad geriausias laikas eiti į turgų yra 16 - 17 valanda.

Užupio turgus atidarytas 2008 m. rugpjūčio 14 dieną. „Tai nuostabi data. Šiandien šis turgelis suteikia daug džiaugsmo, draugų, pažinčių. Jis atlieka ne ekonominę funkciją, o socialinę“, – džiaugėsi Užupio šerifas.

V. Ratkevičius patvirtino, kad šiuo metu norintiems prekiauti turguje, sudėtinga.
V. Ratkevičius
Maždaug 3 mėnesius į priekį driekiasi eilė. Kai kurie pardavėjai išsiperka vietas pusei metų į priekį. Net jei neturi produktų, saugo ir vertina savo vietą.

„Maždaug 3 mėnesius į priekį driekiasi eilė. Kai kurie pardavėjai išsiperka vietas pusei metų į priekį. Net jei neturi produktų, saugo ir vertina savo vietą“, – apie ekologiško verslo subtilybes kalbėjo V. Ratkevičius.

Prekybininkai paremia

Tymo turgelyje ne tik pardavinėjami ekologiški maisto gaminiai. Čia vyksta akcijos, renginiai, kurių metu prekybininkai skiria paramą, padeda benamiams, vaikų darželiams, sunkiai besiverčiantiems.

V. Ratkevičius teigė, kad šis procesas vyksta nuolat. Visai neseniai jie lankėsi Santariškių ligoninės Akušerijos ir naujagimių skyriuje, Vilniaus lopšelyje – darželyje „Užupiukas“, kur padėjo mažiesiems.

Nesąžiningi pardavėjai

Pasiteiravus, ar yra nesąžiningų pardavėjų, kurie perparduoda parduotuvių gaminius, neekologiškus produktus, V. Ratkevičius patvirtino, kad buvo tik vienas toks atvejis.

„Turėjome vieną atvejį, kuomet Tymo turguje buvo perparduodama vištiena. Mes galėjome iškart atsisakyti šio ūkininko paslaugų, bet panorome, surengti balsavimą, kuriame dalyvautų prekiaujantys turguje žmonės. Jie nubalsavo, kad tokiam ūkininkui čia ne vieta“.
V. Ratkevičius
Turėjome atvejį, kuomet Tymo turguje buvo perparduodama vištiena. Surengėme balsavimą, kuriame dalyvavo visi prekiaujantys turguje žmonės. Jie nubalsavo, kad tokiam ūkininkui čia ne vieta.

Perka ir lietuviai, ir užsieniečiai

V. Ratkevičius patikino, kad artimai bendrauja su pirkėjais, atsižvelgia į jų norus, pastebėjimus.

„Visada patikriname naujus pardavėjus, kurie pradeda prekiauti turguje. Kai kada per dieną, turgų aplanko iki dviejų tūkstančių žmonių. Tarp tokio didelio srauto žmonių, visada atsiras, kas kam pasirodys įtartina, netinkama, per brangu. Įtartinus atvejus visada tikriname“.

Tymo turgaus iniciatorius teigė, kad užsieniečiai sudaro trečdalį Tymo turgaus pirkėjų.

„Daugelis jų gyvena senamiestyje. Galbūt mūsų turgaus kultūra kitokia, todėl traukia vis grįžti ir grįžti. Užsieniečiai tą jaučia stipriau nei lietuviai, tad jų mūsų turguje – netrūksta", – apie pirkėjų įvairovę kalbėjo Užupio šerifas V. Ratkevičius.