Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais „super maisto produktais“, kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas „Shape“.

Islandiškas jogurtas. Iš esmės jis - minkštas sūris, bet tekstūra ir maistinėmis savybėmis primena graikų jogurtą. Pagamintas iš nugriebto pieno ir gyvųjų kultūrų naudojantis šimtmečių senumo būdais, pašalinančiais išrūgas ir padarančiais jogurtą visiškai neriebų, bet tirštą, panašų į kremą - jei produkto pilną šaukštelį apversite, jis neiškris. 170 gramų indelyje be priedų yra 17 gramų baltymų, palyginti su 15 gramų graikiškame ir 8 gramais tradiciniame jogurte.

Tefu. Paskutiniuosius keletą metų bene karščiausia valgiaraščio naujiena buvo neskaldyti ir kitaip neapdoroti grūdai, tačiau dabar tendencijai „Nauja - tai pamiršta sena“ labiau tinka tūkstančius metų Afrikoje maistui naudojamos abisininės posmilgės, dar vadinamos tefu. Etiopijoje iš šių javų kepame tradicinė duona. Jie žinomi dėl savo saldaus, melasą primenančio skonio bei universalumo - tefu gali būti verdami kaip alternatyva košei, jų gali būti pridedama į įvairius kepinius. Šiuose grūduose yra dukart daugiau geležies ir triskart daugiau kalcio nei kituose grūduose.

Kapuaku. Naujo, puikių maistinių savybių turinčio vaisiaus paieškos vyksta nuolat. Išskirtinis statusas ilgesniam laikui buvo suteiktas granatams, dygliuotojo ožerškio uogoms, aliejinės kopūstpalmės vaisiams, o dabar prognozuojama, jog karaliaus Amazonėje augantis kapuaku - kakavmedžio giminaitis, vedantis kreminio minkštimo, išskirtinio skonio vaisius, kuriuose itin daug antikosidantų. Šio vaisiaus sulčių skonis primena kriaušes su bananų prieskoniu.

Juodasis česnakas. Česnakas tokiu virsta mėnesį apdorojamas specialiame fermentacijos procese, kuriame nesinaudojama priedais bei konservantais ir poveikis pasiekiamas tik karščiu. Juodasis česnakas yra gerokai tamsesnis, taip pat minkštesnis ir saldesnis. Jame yra dukart daugiau antioksidantų nei įprastame česnake, o dėl kreminės konsistencijos juoduoju česnaku lengva užtepti duoną. Jis taip pat nepalieka nemalonaus kvapo.

Ispaninio šalavijo sėklos. Mažose, ovaliose sėklose yra daugiau širdžiai ir smegenims naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių nei linų sėmenyse, jos lėčiau genda ir, tyrimų duomenimis, mažina kraujo spaudimą bei uždegimus - gerai žinomas pirmalaikio senėjimo ir ligų priežastis. Viename arbatiniame šaukštelyje yra 5 gramai skaidulų - dvigubai daugiau nei sėmenyse.