Be to siekiama padėti gyventojams tvarkingai atsikratyti reklaminiais leidiniais, kurių per metus vidutiniškai kiekvienas vilnietis sulaukia daugiau nei 6 kilogramų.*

„Nors šiuo metu egzistuojanti atliekų tvarkymo sistema visiškai neskatina gyventojų rūšiuoti, tačiau ateityje tai daryti bus privalu. Norime padėti gyventojams išmokti rūšiuoti ir parodyti, kad tai visai nesudėtinga. Siūlome tai daryti pamažu“, - sakė komunalinių paslaugų ir ekologijos verslo bendrovės „Ecoservice” generalinis direktorius Saulius Budrevičius.

Kartoninės dėžės bus pastatytos daugiabučių laiptinėse prie pašto dėžučių. Į jas žmonės galės mesti nereikalingus reklaminius leidinius. Laiptinės administratoriui beliks popierių iš kartoninės dėžės nunešti iki rūšiavimo konteinerių. Tikimasi, kad pastačius dėžes, laiptinės bus tvarkingesnės. Iki šiol nereikalingas reklaminis šlamštas buvo metamas ant grindų arba atsidurdavo kaimynų pašto dėžutėse.

„Siekiame pamažu įpratinti rūšiuoti šiukšles. Dėžės laiptinėse - tik mažas žingsnelis sąmoningumo link. Juk buityje susidarančias popieriaus atliekas tereikia dėti į vieną krūvą ir išnešti į rūšiavimo konteinerius“, - sakė komunalinių paslaugų ir ekologijos verslo bendrovės „Ecoservice” generalinis direktorius Saulius Budrevičius.

Lietuvoje per metus susidaro 1,3 mln. tonų komunalinių atliekų – vidutiniškai apie 400 kilogramų kiekvienam šalies gyventojui. Iš jų tik 10 proc. šalinama ne sąvartynuose. Beveik pusę visų komunalinių atliekų srauto sudaro maisto, virtuvės ir žaliosios atliekos, 20 proc. – popierius ir kartonas, apie 10 proc. – plastmasė, apie 7 proc. – stiklas, apie 3 proc. – metalai, apie 10 proc. kitos atliekos.

Ekologijos ir atliekų tvarkymo bendrovė „Ecoservice“ užsiima antrinių žaliavų ir komunalinių atliekų surinkimu, vežimu ir apdorojimu. Bendrovė Lietuvoje veikia Vilniaus, Trakų, Širvintų, Varėnos, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Šilutės, Pagėgių, Klaipėdos ir Neringos savivaldybėse. Rūpintis aplinka ir šviesti gyventojus apie atliekų tvarkymą – vienas pagrindinių bendrovės tikslų.

*duomenys iš Andriaus Šilovo atlikto tyrimo