Jei gyvenate nuosavame name ir turite sodą ar daržą, išmesdami organines atliekas(vaisių ar daržovių liekanas, lapus, žolę ir panašiai) teršiate aplinką, tačiau iš jų nesunkiai galima gauti naudos.

Kompostuoti natūralias atliekas yra gana paprasta, šiuo metu galima įsigyti specialiai tam skirtų dėžių ir greitai atliekas skaidančių sliekų, tarp kurių populiariausi - Kalifornijos sliekai.

Visa tai galima atlikti ir dar paprasčiau – nedideliais kiekiais užkasinėti atliekas po žeme, pasidaryti komposto dėžę patiems ar tiesiog sudėti atliekas į krūvą. Šio proceso metu jos perdirbamos į trąšų juodžemį, dar vadinamą humusu.

Kompostuojant reikia atsižvelgti į keletą veiksnių. Greičiausiai organines atliekas iš visų skaidytojų perdirba sliekai, todėl derėtų pasirūpinti, kad kompostavimo vieta būtų pavėsyje, nes tiesioginiai saulės spinduliai išgarina vandenį ir tai gali turėti įtakos sliekų kiekiui komposto dėžėje ar krūvoje. Žiemą taip pat reikia pasirūpinti, kad kompostas visiškai nesustingtų.

Sunkiau perdirbamos tokios atliekos kaip citrusinių vaisių lupenos, svogūnai ir jų lukštai.

Skaidymo procesas greičiau vyksta drėgnoje aplinkoje, taip pat reikėtų neleisti susidaryti stipriai rūgštinei terpei, saikingai pabarstant kalkių ar pelenų. Sudarius palankias sąlygas, kompostavimo procesas vyksta gana greitai, o pirmų rezultatų sulaukti galima jau po pirmų 2 metų. Gautas humusas – puiki trąša.

Paskaičiuota, kad daugiau kaip pusė buitinių atliekų tinka kompostavimui. Kompostuodami organines atliekas, ne tik sumažinsite išmetamų šiukšlių kiekį, bet ir praturtinsite savo sodo dirvožemį naudingu humusu.