„Mes darom“ kartu kviečia prisijungti į „plogging“ turą, kurio metu dalyviai savo pasirinktu tempu bėgs numatytą maršrutą surinkdami pakeliui esančias atliekas.

Pirmasis bėgimas įvyks gegužės 6 d. Druskininkuose, kitą dieną iniciatyva tęsis Alytuje, vėliau gegužės 13 d. – Klaipėdoje, gegužės 14 d. – Šiauliuose, gegužės 20 d. – Anykščiuose. Finalinis bėgimas gegužės 21 d. įvyks Vilniuje, kuriame dalyvaus ir „plogging“ judėjimo pradininkas, švedas Erik Ahlström.

Dalyvavimui šioje inciatyvoje nereikalingas specialus fizinis pasiruošimas – kiekvienas dalyvis pasirenka savo tempą, jei bėgimas nepriimtinas – galima eiti greitu žingsniu. Svarbiausia – išlaikyti aktyvų judėjimą. Kaip ir prieš bet kurią treniruotę, prieš bėgimą dalyviai atliks apšilimo pratimus. Maršrutų ilgis svyruoja nuo 3 iki 6 km. Po bėgimo dalyviai drauge išrūšiuos surinktas atliekas.

„Plogging“ koncepciją verta integruoti į savo kasdienį bėgimą ar pasivaikščiojimą. Tai įprastą veiklą padaro linksmesne ir tikslingesne – nesikoncentruojate į patį bėgimo procesą, tai jums padeda išvengti nuobodulio ar išsekimo, nes sutelkiate dėmesį į kitas detales. Sportuojant organizme išsiskiria vadinamieji „laimės hormonai“ – dopaminas ir serotoninas. O kur dar pasitenkinimo jausmas padarius kažką gero ir reikalingo – prisidėjus prie švaresnės mūsų visų aplinkos“, – sako turo Lietuvoje organizatorius Oleksandr Bevz.

 Aplinkosaugos organizacija „Mes darom“ J. Butkutės nuotr.

Bėgant ir renkant šiukšles vienu metu, sudeginama daugiau kalorijų nei įprastinio bėgiojimo metu. Pasilenkiant, išsitiesiant, bėgant iki artimiausios šiukšlinės judama daugiau, nei įprastai. Įrodyta, kad per 30 minučių „plogging“, sudeginamos 288 kalorijos. Reguliaraus bėgiojimo metu per tą patį laiką sudeginamos 235 kalorijos.

„Plogging“ tai ne tik bėgiojimas, o gali būti susietas ir su plaukiojimu irklavimu, plaukimu, važiavimu dviračiu, žygiais pėsčiomis ir pan. „Plogging“ iš tikrųjų reiškia šiukšlių rinkimo derinimą su aktyvia fizine veikla tuo pačiu metu“, – pasakoja O. Bevz.

Galimybių įprasminti judėjimą yra ir daugiau – Lietuvos keliautojų asociacija kviečia švarinti Lietuvos upe ir ežerus plaukiant baidarėmis. Akcija „BaiDarom“ vyks gegužės 13 d. Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Aukštadvario regioniniame parke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją