Eilinio kontrolės reido priekrante maršrutu Smiltynė-Nidos pasienis ties Nidos gelbėjimo stotimi kontrolieriai pastebėjo nežymėtus plūdurus.

Pasak Vyriausiojo specialisto ir kontrolės laivų kapitono Algimanto Vėlavičiaus, tinklai užmesti jau prieš kurį laiką.

„Tinklai buvo apie 200 metrų ilgio, tačiau viskas susipainioję, galbūt net „išgyvenę“ audrą, nes atrodė lyg sustumti ir sunešti į vieną vietą. Jokio laimikio juose nebuvo, sklido dvokas, radom įsipainiojusių ir jau irstančių paukščių liekanų“, - kalbėjo pareigūnas.

Paklaustas, ar toks žvejybinės priemonės ilgis yra išskirtinis, pareigūnas teigė, jog teko matyti ir ilgesnių, ir trumpesnių, šis atvejis nebuvo labai pabrėžtinas.

Vyras taip pat pridūrė, jog tinklo akies skersmuo siekė apie 50 milimetrų, jais gaudomos stambesnės žuvys.

Iš pradžių mėginta tinklus ištraukti rankomis, bet po nesėkmingų bandymų nuspręsta juos išvilkti prisirišus prie tarnybinio džipo, kuriuo vyko pakrantės reidas.

„Tinklai iš dalies buvo apsemti smėliu, bandant traukti juos su automobiliu sutrūkinėjo virvės“, - sakė pašnekovas.

Galiausiai nuspręsta atplaukti tarnybiniu laivu „Vakaris“, o prie seklioje vietoje esančių tinklų pareigūnai priartėjo darbine laivo valtimi.

Užkabinus tinklus ir valtimi apsukus kelis ratus aplinkui, pastarieji „išsilaisvino“ ir galiausiai pavyko juos ištraukti iš vandens.

„Tokios priemonės nėra naudojamos jūrinėje žvejyboje. Tinklai buvo užinkaruoti smėlio maišais, ne inkarais, o vietoj plūdžių matyti metaliniai žiedai. Tokiais žuvys gaudomos vidaus vandenyse, tai yra upėse ar ežeruose“, - kalbėjo kontrolierius.

Pasak vyriausiojo specialisto, tokie radiniai nebėra dažnas atvejis Baltijos jūros pakrantėje.

„Anksčiau beveik per kiekvieną reidą užtikdavome kažką panašaus, tačiau atrodo, jog visus brakonierius „išgaudėme“. Dabar tokių „laimikių“ randame keletą kartų per metus, netgi rečiau“, - teigė A. Vėlavičius.