Virto purvyne

Šeštadienį įvykusios savadarbių rogučių varžybos „Red Bull Jump & Freeze“, kurių metu 30 komandų savo susikonstruotomis transporto priemonėmis leidosi nuo Tauro kalno, paliko savo pėdsakus. Situaciją pablogino ir oro sąlygos – lietus sumerkė žemę ir linksmybių vieta virto purvyne.

Tuoj po renginio vilniečiai ėmė dalintis nuotraukomis iš vietos ir piktintis dėl to, kas liko po jo.

Ant Tauro kalno pirmadienį nuvykęs DELFI fotografas užfiksavo išvažinėtą kalno žolę, varžyboms suvežto sniego likučius, pakylas, traktorių paliktas vėžes. Keli jų tuo metu važinėjo ir tvarkė renginio vietą.

Šios varžybos vyko trečią kartą po 2 metų pertraukos. Anksčiau jos buvo organizuojamos Liepkalnyje, tačiau šiemet jas nuspręsta rengti sostinės centre, vilniečių pamėgtoje poilsio vietoje ant Tauro kalno.

Šiam tikslui buvo atgabenta 40 sunkvežimių sniego, įrengta trasa, renginio stebėjimo ir transliavimo vietos bei kita infrastruktūra. Skaičiuojama, kad vietoje renginį stebėjo apie 2 tūkst. žmonių.

Aplinką žada sutvarkyti

Vienas iš renginio organizatorių Aleksandras Karablikovas, UAB „Live Nation Lietuva“ vadovas, sako, kad prieš renginį vietos, kur buvo numatyti kokie nors veiksmai, buvo apsaugotos specialia plėvele ir suminkštinimo medžiaga, o per artimiausias dienas renginio vieta bus galutinai sutvarkyta.

„Buvo daroma trasa, vežtas sniegas, statomos įvairios pakylos transliacijoms, žiūrovams.

Organizuojame daug renginių tiek atvirose, tiek uždarose vietose ir po to viskas yra sutvarkoma. Be abejo tam reikia laiko, dažniausia tai užtrunka nuo paros iki kelių. Šiandien nėra labai geros oro sąlygos darbams lauke, tai irgi gali daryti įtaką, bet bet kokiu atveju bus sutvarkyta“, – sako jis.

Anot jo, dėl per varžybas buvusio lietaus galimai teks skirti daugiau laiko aplinkos tvarkymui, tačiau tai padaryti organizatoriai yra pasiruošę.

 Tauro kalnas sostinėje

Jis taip pat sakė, kad Tauro kalnas renginiui pasirinktas norint sukurti naują traukos tašką mieste, ir tikino, kad dėl kitų metų renginio ir jo vietos dar nėra nuspręsta.

Savivaldybė davė leidimą

Tam, kad toks renginys įvyktų, organizatoriai turi gauti leidimą iš Vilniaus miesto savivaldybės. Jis buvo išduotas.

Kreipusis į savivaldybę, gavome tokį paaiškinimą:

„Renginys ant Tauro kalno vyko, nes būtent šioje vietoje, kur įprastai, esant sniegui, gyventojai kalno šlaitą naudoja žiemos pramogoms, leidimo renginiui paprašė jo organizatoriai. Deja, suplanuoti oro sąlygų, sausio pabaigoje išduodant leidimą renginiui, nebuvo įmanoma. Visgi, kaip visuomet, išduodant leidimą organizatoriai buvo įpareigoti po renginio sutvarkyti teritoriją, atstatyti jos būklę į buvusią iki renginio ir atlyginti žalą, jei jos neįmanoma atitaisyti.

Tauro kalnas sostinėje

Aplinkai padaryta žala yra užfiksuota, o renginio organizatorius yra įpareigotas, kai leis oro sąlygos, sutvarkyti aplinką (išlyginti veją, atsodinti žolę, atlikti kitus būtinus aplinkos tvarkymo darbus).

Kaip ir bet kuriame kitame mieste, Vilniuje gyventojai, organizacijos ir įmonės gali planuoti ir organizuoti renginius įvairiausiose vietose, tačiau tokie renginiai turi būti suderinti su savivaldybe – tam turi būti išduotas leidimas. Išduodant leidimą yra atsižvelgiama į įvairius kriterijus: renginio laiką, planuojamą veiklą, ar tai nepakenks atminimo vietoms ir saugomiems objektams ir pan. Visuomet išduodant leidimą organizatoriai įpareigojami atlyginti padarytą žalą miestui ir aplinkai.

Vykdant Tauro kalno atnaujinimo darbus yra atsižvelgiama į gyventojų nuomonę. Planavimo etape gausiai įsitraukę gyventojai išreiškė nuomonę, kad jie Tauro kalną norėtų matyti žalią, su apžvalgos aikštelėmis bei pritaikytą tiek vasaros, tiek žiemos pramogoms.

Atsižvelgiant į visuomenės išreikštus poreikius ir pageidavimus, pėsčiųjų takai projektuoti pagal esamą žemės paviršių jų neįgilinant, maksimaliai išsaugomi senieji ir kuriami nauji želdynai, sodinami medžiai, o vidurinėje kalno terasoje nebus šviestuvų ir kitų elementų, kurie galėtų trukdyti nusileidimams rogutėmis ir slidėmis nuo kalno žiemos metu.

Tauro kalnas sostinėje

Tauro kalno atnaujinimą planuojama užbaigti iki kitų metų pabaigos, o 2026 metais bus pastatyti Tautos namai – Nacionalinė koncertų salė. Tiek iki atnaujinimo pabaigos, tiek ir jam pasibaigus, ant Tauro kalno gali vykti įvairūs miestiečius ir Vilniaus svečius pritraukiantys renginiai, kai jie yra suderinti su Vilniaus miesto savivaldybės administracija.“

Aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcija pranešimų dėl Tauro kalno gavusi nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)