Vilniuje – apie 100 vietų

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad sostinės gyventojai eglutes kviečiami pristatyti į specialias aikšteles, kurių bus apie 100. Tai jie galės padaryti visą mėnesį nuo sausio 6 dienos.

„Specialiose aikštelėse reikia palikti jau nupuoštas egles. Surinktos eglutės bus naudojamos biokurui arba išvežtos į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Jei gyva eglė netinkama sodinti, specialistai pataria aikštelėje ją palikti be vazono, nes jį galima rūšiuoti arba panaudoti dar kartą.

Eglutes taip pat galima priduoti visose Vilniaus regione esančiose didelių gabaritų ir žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Priimamos ir į vazonus įsodintos eglutės – jos vėliau bus persodintos atliekų surinkimo teritorijose“, – rašoma savivaldybės pranešime spaudai.

Eglučių surinkimo vietos Vilniuje Savivaldybės nuotr.

Gyventojai gerai išsilaikiusias eglutes kviečiami išsaugoti iki pavasario ir pasodinti Vilniaus Kalėdų miške, kuris įkurtas Verkių regioninio parko teritorijoje. Ten jau auga 130 žaliaskarių. Savivaldybė žada informuoti, kada ateis tinkamas sodinimui laikas.

Vilniaus mokytojų namai tradiciškai kviečia į „Lik sveika, Kalėdų eglute“ šventę, kuri vyks Vilniaus g. 39, Vilniuje, sausio 6 d., 18 val. Nupuoštas žaliaskares bus galima palikti prie Mokytojų namų kiemelio stovinčiame automobilyje.

Papildomos surinkimo vietos Kaipėdoje ir Kaune

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) informuoja, kad uostamiestyje Kalėdų eglutės bus surenkamos nuo sausio 6 iki 12 dienos. Didelės talpos konteineriai žaliaskarėms stovės Žardininkų g. 16, Kuncų g. 5, Liepų g. 36, Kretingos g. 27, Žolynų g. 22.

Taip pat sausio mėnesį eglutės bus priimamos visose Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų aikštelėse: Tilžės g. 66A, Plieno g. 13, Šiaurės pr. 30.

Už bet kur paliktą eglutę gresia bauda Shutterstock

Eglutes galima nuvežti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę Kaukėnų g. 21, Glaudėnų k., Klaipėdos raj. Aikštelė dirba nuo pirmadienio iki penktadienio, nuo 8 iki 16 val.

Nupuoštas žaliaskares galima palikti prie konteinerių iki sausio 23 d. – vežėjas kartą per savaitę jas surinks apvažiavimo būdu. O štai vazonuose užaugintos eglutės nemokamai priimamos Klaipėdos universiteto botanikos sode, Kretingos g. 92, tel. (8 46) 39 88 33.

Vežėjų grafikus ir aikštelių darbo laikus klaipėdiečiai gali pasitikslinti ČIA arba nemokamu tel. (8 800) 13344. Surinktus spygliuočius bei jų šakas KRATC panaudoja biokuro gamybai arba kompostuoja.

Šiemet Kauno mieste numatytos daugiau kaip 65 vietos, į kurias miestiečiai turėtų atnešti savo eglutes ar jų šakas.

Eglučių surinkimo vietos Kaune  Kauno RATC nuotr.

Eglučių surinkimo akcijos pradžia – sausio 2 d. Jos bus surenkamos iki sausio 31 d. Tiek eglutes, tiek jų šakas organizatoriai prašo palikti be plastikinių maišų, vazonų ir kitų šiukšlių.

Priimti pasiruošę ir kiti regionai

Nupuoštų eglučių laukia ir kiti šalies miestai. Šiauliuose eglutes ir jų šakas savo transportu galima atvežti į visas Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles.

Taip pat Kalėdų medelių surinkimą sausio 6 ir 9 d. vykdo AB „Šiaulių energija“. Vietas, kur medeliai surenkami galite rasti ČIA.

ŠRATC prašo eglučių nemesti daugiabučių kiemuose, prie atliekų konteinerių ar kitose tam neskirtos vietose ir įspėja, kad už aplinkos taršą gresia administracinė atsakomybė.

Panevėžyje gyventojai nupuoštas eglutes iki sausio 16 d. gali pristatyti į AB „Panevėžio specialus autotransportas“ eksploatuojamas žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles, esančias Pilėnų g. 43. Ten pastatyti joms skirti dideli atliekų surinkimo konteineriai.

Kalėdų eglutė Shutterstock

Taip pat nupuoštas eglutes bus galima pristatyti ir į Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro eksploatuojamas didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, esančias Savitiškio g. 8 ir Senamiesčio g. 114B.

Gyventojai, neturintys galimybės nuvežti eglučių į nurodytas jų surinkimo vietas, sausio 6–13 d. jas galės palikti šalia kolektyvinio (viešojo) naudojimo atliekų surinkimo konteinerių aikštelių. Visos surinktos eglutės bus perduotos atliekų tvarkytojams kompostuoti.

Alytuje eglutės surenkamos visuose Alytaus regiono rūšiavimo centruose stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Jų adresus galite rasti ČIA.

Nuo išmetamų eglučių ir jų šakų būtina pašalinti visus papuošimus, išimti jas iš vazonų ar kitų talpų. Nubyrėjusius, atskirai sušluotus eglučių spyglius ir smulkias eglučių šakas galima mesti į maisto atliekų konteinerius.

Kitose, savivaldybių nurodytose vietose, paliktų eglučių surinkimu ir išvežimu rūpinasi savivaldybės. Visos į Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų parką pristatytos eglutės yra smulkinamos ir naudojamos kokybiško komposto gamybai.

Marijampolės savivaldybės administracija inicijuoja eglučių surinkimo iš daugiabučių namų gyventojų paslaugą, kad eglutės būtų išvežtos tinkamai sutvarkyti.

Kalėdų eglutė Shutterstock

Savivaldybė informuoja, kad nupuoštų eglučių ar eglių šakų negalima mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius – jos turi būti tvarkingai paliktos aikštelėse šalia bendro naudojimo konteinerių. Nuo sausio 6 d. iki sausio 22 d. iš visų Marijampolės mieste esančių daugiabučių namų atliekų konteinerių aikštelių suneštas eglutes ir eglių šakas surinks UAB „Ecoservice“.

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras primena, kad eglutes, kaip ir visas žaliąsias atliekas, taip pat galima nemokamai priduoti sutvarkyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, esančią Vokiečių g. 10, Marijampolėje, arba į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Uosinės kaime Marijampolės savivaldybėje (prie regioninio sąvartyno).

Utenos miesto gyventojai kviečiami prisidėti prie kasmetinės ekologinės akcijos „Neišmesk Kalėdų eglutės“ ir ją paminėti kartu su Utenos kultūros centro rengiama Trijų Karalių švente, kuri vyks sausio 8-ąją, 12.30 val. Kultūros centro aikštėje. Į šventę gyventojai kviečiami su savimi atsinešti nupuoštas eglutes bei šakas ir sudėti į specialiai parengtą vietą.

Iki 2023 m. sausio 12 d. eglutes ir jų šakas bus galima sudėti į paruoštas vietas ne tik prie Kultūros centro, bet ir prie įžiebtos eglutės Utenio a. bei daugiabučių namų – Vyturių (aikštelėje tarp daugiabučių, Vaižganto g. 6 ir Vaižganto g. 8), Aukštakalnio (aikštelėje esančioje tarp Utenos vaikų lopšelio-darželio ,,Pasaka“ (Taikos g. 25) ir daugiabučio (Taikos g. 21) ir Smėlio (aikštelėje esančioje tarp Smėlio bibliotekos (Smėlio g. 9) ir daugiabučio (Smėlio g. 11) – kvartaluose.

Kalėdų eglutė Shutterstock

Kaip informavo Telšių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėja Kristina Jankauskienė, Telšiuose egles galima palikti prie daugiabučių namų įrengtose atliekų surinkimo aikštelėse tvarkingai dedant į vieną krūvą šalia konteinerių arba galima nuvežti į žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę esančią Šiaulių pl. 17, Gaudikaičų k., Degaičių sen., Telšių r. (prie Telšių miesto valymo įrengimų).

Konteinerių aikšteles gyventojai gali rasti: Dariaus ir Girėno g. 17, Dariaus ir Girėno g. 3, Muziejaus g. 18, Stoties g. 12, S. Daukanto g. 33, S. Daukanto g. 32A, Kauno g. 7, Masčio g. 56, Masčio g. 50, Masčio g. 8, Taikos g. 11, Taikos g. 5, Rambyno g. 22, Vilniaus g. 2, Vilniaus g. 12, Vilniaus g. 24, Sedos g. 17, Sedos g. 27, Saulėtekio g. 7, Saulėtekio g. 17, Luokės g. 71, Luokės g. 75, Luokės g. 83, Lygumų g. 63, Lygumų g. 48, Lygumų g. 46, Šviesos g. 31, Oskaro Goeldnerio skv. 1, Tulpių g. 2, Lazdynų Pelėdos g. 3, Pasvaigės g. 4, Karaliaus Mindaugo g. 34, Kęstučio g. 19, Birutės g. 32

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras informuoja, kad Kalėdų eglutės bus surenkamos iš Tauragės miesto bendro naudojimo konteinerių aikštelių nuo sausio 6 dienos.

Gyventojai kviečiami pilnai nupuoštas eglutes padėti šalia konteinerių, iš kur jos bus surenkamos ir pristatomos į kompostavimo aikšteles. Eglutės bus panaudotos komposto gamybai.

Primenama, kad gyventojai gali nemokamai pristatyti eglutes į Tauragės žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Kaupių k. 4, Žygaičių sen.

Gali pasirūpinti ir patys

Nebereikalingomis gyvomis Kalėdų eglutėmis gyventojai gali pasirūpinti ir patys. Valstybinė miškų urėdija (VMU) pasidalijo patarimais, kaip elgtis su eglute, kai ši dar žaliuoja bei kaip naudingai galima panaudoti jos spyglius ir šakas.

Jei kalėdinis medelis atrodo sveikas, vis dar žaliuoja, jį siūloma pernešti į vėsesnę patalpą, kurioje yra natūralios šviesos. Eglutę, jei ši jau pradėjo augti, reikia nuolat laistyti ir tręšti. Pasodinti lauke ją galėsite kai baigsis pavasario šalnos, o oro temperatūra pakils aukščiau 10-ies laipsnių šilumos. Eglė sodinama tik lietingą dieną, nes saulės šviesa apdegina staiga į lauką išneštą augalą.

Kalėdų eglutė Shutterstock

VMU Miško sėklų ir sodmenų skyriaus specialistė Inga Rylienė pranešime spaudai teigė, kad pasitaiko atvejų, kai kalėdiniai medeliai, net ir augę vazone, neišgyvena. Tai galima suprasti iš pasikeitusios spyglių spalvos arba to, kad šie ima byrėti. Tokio medelio sodinti neverta, jis neprigis. Ji siūlo išrovus jį iš vazono gerai nupurtyti žemes ir išvežti perdirbimui arba sudeginti krosnyje.

Namuose galima panaudoti ir eglių šakas. Jeigu kieme turite augalų, kurie nėra atsparūs šalčiui ir nesate jų apdengę, galite juos apdėti eglišakėmis. Jos atbaido kiškius, stirnas, bei kitus medelį pagraužti mėgstančius gyvūnus arba kenkėjus. Eglės šakos apsaugos augalus ir neleis jiem sušalti. Pasibaigus šaltajam sezonui eglišakes galite sudeginti, teigė VMU.

Tinkamai išmeskite dirbtines eglutes

Dalis gyventojų per šventes puošia dirbtines Kalėdų eglutes. Tokias eglutes reikia naudoti pakartotinai, skaičiuojama, kad norint jog jos poveikis aplinkai atsipirktų, tokia eglutė turėtų namus puošti 10 metų.

Paskaičiuota, kad dviejų metrų dirbtinės eglutės gamyba sukuria 40 kilogramų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išlakų, o tai yra daugiau kaip dvigubai nei tikro medelio, kuris gyvenimą baigtų sąvartyne, bei 10 kartų daugiau nei eglutės medelio, kuris po švenčių būtų sudegintas.

Plastikinė eglutė Shutterstock

Vis dėlto kartais jos susidėvi, sulūžta ir tampa nebereikalingos. Vilniaus atliekų sistemos administratorius informavo, kad įmonės darbuotojai gali patys iš gyventojų paimti ir išvežti eglutes, tačiau ši paslauga yra mokama ir kainuoja priklausomai nuo žmogaus gyvenamosios vietos.

Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Vilma Slavinskienė patikslino, kad gyventojai patys tokias eglutes gali išvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles arba jei visa eglutė yra iš plastiko, neturi kitų medžiagų priemaišų ir telpa į plastiko konteinerį (yra mažo dydžio arba susmulkinta), galima išmesti į jį.

Jei dirbtinė eglutė dar geros būklės, galite ją dovanoti ar paaukoti kitiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją