Naftos išmetamų teršalų kiekis, kurį skatina besitęsiantis aviacijos atsigavimas, greičiausiai padidės daugiau nei dviem procentais, palyginti su praėjusiais metais, o emisijos dėl anglių naudojimo, kurios, kaip manoma, aukščiausią tašką pasiekė 2014 metais, pakils į rekordines aukštumas.

„Naftą labiau lemia atsigavimas nuo COVID-19, o anglis ir dujas – įvykiai Ukrainoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Norvegijos klimato tyrimų instituto CICERO tyrimų direktorius Glenas Petersas (Glenas Pitersas).

Iš visų šaltinių, įskaitant miškų kirtimą ir žemės naudojimą, išmetamo CO2 kiekis pasaulyje pasieks 40,6 mlrd. tonų, t. y. bus tik šiek tiek mažesnis už rekordinį 2019 metų lygį, rodo pirmosios tarpusavyje peržiūrėtos 2022 metų prognozės.

Duomenys rodo, kad, nepaisant nenumatytų aplinkybių, susijusių su pandemijos atsigavimu ir karo Ukrainoje išprovokuota energijos krize, padidėjusi CO2 tarša deginant naftą, dujas ir anglis atitinka pagrindines tendencijas.

Pasak tyrimo bendraautoriaus G. Peterso, tai kelia didelį nerimą.

„Nuo 2015 metų, kai buvo pasirašytas Paryžiaus susitarimas, išmetamųjų teršalų kiekis padidėjo penkiais procentais“, – pažymėjo jis.

„Reikia paklausti: kada skaičiai sumažės?“, – užbaigė mokslininkas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją