Nuskendusių žvejybinių tinklų Baltijos jūroje problema – opi ir įvairialypė. Tinklai užstringa už jūros dugne esančių laivų, juos drasko, taip kenkdami kultūros paveldui ir į juos įsipainiojančioms žuvims. Ypatinga ilgalaikė žala – tai plastikas, kuris jūroje išlieka kelis šimtus metų. Tinklų gamybai naudojamos medžiagos per trumpesnį laiką gali skilti į mikro ir nanoplastiką. Šios mikroskopinės plastiko dalelės daro didžiulę žalą jūros biologinei įvairovei, plastiko mikrodalelyčių priryja žuvys. Tai kenkia ir mums, nes per maistą plastiko dalys patenka ir į žmogaus organizmą.

Maratono dalyviai ir svečiai kviečiami užsukti į „Neste“ paviljoną Katedros aikštėje. Kiekvienam bus skiriamos 2 minutės ant bėgimo takelio nueiti ar nubėgti norimą atstumą pasirinktu tempu. Už kiekvieną metrą „Neste“ skirs 10 ct „Nardymo akademijos“ žvejybinių tinklų iš Baltijos jūros dugno traukimo darbams.

„Tvarumas – neatsiejama „Neste“ tapatybės dalis. Be to, kad kuriame produktus, padedančius mažinti transporto, aviacijos ir kitų pramonės šakų emisijas, noriai prisidedame prie įvairių aplinkosaugos iniciatyvų. Mūsų tikslas – į tokias iniciatyvas aktyviai įtraukti ir visuomenę, kad didintume žmonių sąmoningumą apie ekologines problemas ir jas spręstume kartu“, – sako „Neste Lietuva“ generalinis direktorius Markus Lindkvist.

Markus Lindkvistas

Nuo 2009 m. narus visoje Lietuvoje burianti asociacija „Nardymo akademija“ vykdo ne vieną aplinkosauginį projektą, valant ežerus, upes ir jūrą nuo įvairių atliekų. Šių metų liepą „Nardymo akademijos“ komanda ir narų bendruomenė Galvės ežero (Trakų r.) valymo metu ištraukė beveik toną šiukšlių. Šiuo metu ypatingas dėmesys skiriamas ir Baltijos jūrai.

„Jūrą turime tik vieną, joje valymo darbų yra labai daug ir jie nėra pigūs. Todėl verslo ir visuomenės partnerystė yra itin svarbi. Todėl kviečiame maratono lankytojus aktyviai dalyvauti akcijoje, sužinoti daugiau apie mikroplastiko jūroje paplitimą ir prisidėti prie jos valymo. Kiekvienas nuo tinklų atlaisvintas laivas – tai ir pagarba jame žuvusiems, ir labai reali pagalba jūrai bei mūsų visų ateičiai”, – teigia „Nardymo akademijos“ vadovas Andrius Albrikas.

Tinklai

Pasak jo, nardymai jūroje atliekant sudėtingus tinklų šalinimo darbus – itin reti Lietuvoje. Dėl jūros charakteristikos, nardyti joje galima tik šiltuoju metų laiku, leidžiant orams. Vilniaus maratono metu surinkta suma bus panaudota artimiausioje tinklų traukimo akcijoje.

Pasak VšĮ „Tarptautinis maratonas” vadovo Gedimino Pajėdos, 19 kartą vyksiantis maratonas plečia ribas ir kviečia į sveiką gyvenseną pažiūrėti ir per tvarumo prizmę.

 „Žingsnis dėl Baltijos“ vizualas

„Sveikas gyvenimo būdas yra neatsiejamas nuo rūpinimosi aplinka. Todėl džiaugiamės, kad „Rimi Vilniaus maratonas“ ne tik skatina judumą, bet ir tampa platforma kalbėtis apie aktualias aplinkosaugos problemas bei ieškoti jų sprendimo būdų“, – sako G. Pajėda.

Akcija „Žingsnis dėl Baltijos“ vyks rugsėjo 11 d., Katedros aikštėje, viso maratono metu. Prie kilnaus tikslo prisidėti gali bet kokio amžiaus ar fizinio pasirengimo žmonės, jų lauks dovanos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją