„Kiekvienas dantų šepetėlis turi savo funkciją: ar tai būtų įprastas dantų šepetėlis, tarpdančių, vieno danties, elektrinis ar pan. Paprastas dantų šepetėlis neišvalo tarpdančių, todėl papildomai reikia naudoti skirtą tarpdančiams. Vieno danties šepetėlis padeda daugiau dėmesio skirti konkrečiam dančiui, o taip pat pasiekti ir gerai išvalyti apnašas prie dantenų. Gydytojai visada rekomenduoja rinktis šepetėlius su minkštais šereliais. Tokiu būdu išvengiama danties emalio ar dantenų pažeidimo“, – atkreipia dėmesį Goštauto odontologijos klinikos (GOK) burnos higienos specialistė Ula Česnakavičiūtė.

Pasak jos, tiek rankiniai, tiek elektriniai dantų šepetėliai efektyviai šalina apnašas. Nors elektriniai dantų šepetėliai neretai yra brangesni, jie gali būti geras sprendimas vyresniems asmenis, kurie patiria motorikos problemų, taip pat vaikams, arba tiems, kurie nešioja breketus.

„Viena svarbiausių elektrinių šepetėlių funkcijų – reakcija į spaudimą, nes dauguma mūsų linkę valydamiesi dantis spausti šepetuką per stipriai, tuomet pažeidžiame kietuosius ir minkštuosius danties audinius. Reaguodamas į didelį spaudimą šepetėlis sustos. Ar galvutė turi rotacinius (besisukančius pirmyn-atgal) judesius, ar garsinius (vad. „sonic“), nėra taip svarbu. Pasirinkimas priklausys nuo burnos anatomijos, paties danties, sąkandžio, individualių poreikių. Šepetėlis turėtų keliauti pagal dantų eilę ir grįžti atgal – veikti panašiai kaip švytuoklė“, – aiškina U. Česnakavičiūtė.

Dantų šepetėlis

Klinikos burnos higienos specialistės Alos Lialko-Pladis teigimu, gydytojai rekomenduoja rinktis sintetinius dantų šepetėlius, nes jie yra patvaresni už natūralius – ne taip greitai nusidėvi jų šereliai. Tuo tarpu natūralaus pluošto šereliai yra tinkamas pasirinkimas alergiškiems asmenims (nors sintetiniai labai retais atvejais gali sukelti alergines reakcijas), tačiau jie nėra tokie patvarūs, juose labiau linkusios kauptis bakterijos.

„Plastikinis, medinis ar dar kitoks dantų šepetėlio kotas – dantų higienos požiūriu nėra skirtumo. Svarbu, kad šepetėlis būtų patogus laikyti rankoje, ergonomiškas, o pats kotas būtų pakankamai lankstus, kad sumažintų spaudimą dantims juos valant“, – sako A. Lialko-Pladis.

Burnos higienos specialistės taip pat paaiškino, kodėl dantų šepetukus ar jų antgalius derėtų keisti kas 2–3 mėnesius arba iškart persirgus viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, herpes. Reguliariai naudojant dantų šepetėlį, nusidėvi jo šereliai – atbunka, suskeldėja. Todėl prarandamas valymo efektyvumas. Seni šepetukai netgi gali pradėti braižyti emalį arba dantenas, praleisti valomus paviršius.

Kaip naudotis dantų šepetuku?

  • Valykitės dantis du kartus per dieną (ryte ir vakare) po dvi minutes kaskart.
  • Nespauskite dantų šepetėlio per stipriai. Tai gali pažeisti dantenas ir dantų emalį.
  • Laikykite dantų šepetėlį tarsi rašiklį, pakreipę į dantenas 45 laipsnių kampu. Pradėkite valytis nuo išorinės dantų pusės, vėliau pereikite į vidinę pusę ir procesą užbaikite valydami kramtomus paviršius. Priekinius dantis valykite trumpais išilginiais šluojamaisiais judesiais, o galinius dantis valykite vertikaliais judesiais.
  • Keiskite šepetėlį kas 2–3 mėnesius. Kaip dažnai reikėtų tai daryti, priklauso nuo šerelių kokybės, šepetėlio spaudimo stiprumo, sąkandžio bei dantų anatomijos morfologijos, taip pat ir persirgtų viršutinių kvėpavimo takų ligų, herpes infekcijos.


Pagrindinės klaidos, renkantis / naudojant dantų šepetukus

  • Pagrindine klaida – renkamasi dantų šepetėlis kietais šereliais. Teisingai valantis dantis, minkšti šereliai puikiai priglunda prie dantenų, nežaloja kietųjų ir minkštųjų audinių ir efektyviai šalina biofilmą (bakterines dantų apnašas).
  • Dantys valomi per stipriai ir per grubiai.
  • Per didelis dantų šepetėlis. Ypač aktualu vaikams arba turintiems stipriai išreikštą rijimo refleksą.
  • Elektrinis dantų šepetėlis naudojamas su abrazyviomis dantų pastomis.

„Dantų higiena tapo kasdienės mūsų rutinos dalimi, tačiau tai kelia aplinkosaugos problemų. Visame pasaulyje kasmet išmetama milijardai dantų šepetėlių. Kai kas tai įvardija kaip reikšmingą plastiko taršos dalį. Tvirtiname, kad valant Havajų paplūdimius, nėra neįprasta surinkti net iki 100 dantų šepetėlių. Dažniausiai tai neperdirbamas plastikas, kai geriausia išeitis – sudeginti kartu su kitomis atliekomis išgaunant šilumą“, – aiškina PTO viešinimo ir marketingo specialistė E. Razbadauskaitė.

Ji pastebi, kad daugelis žmonių vis dar nežino, kur mesti panaudotus dantų šepetėlius.

„Dantų šepetėliams naudojamos labai įvairios sudėties plastikai. Kol kas nėra nei tinkamų technologijų, nei suinteresuotų perdirbėjų, kurie dantų šepetėlius vertintų kaip naudingą žaliavą. Todėl jie neturėtų būti metami į plastiko pakuotėms skirtus konteinerius, nes pastarieji yra skirti pakuotėms, kurios gali būti perdirbamos ir tapti naujais gaminiais. Kur kas daugiau prisidėtume prie aplinkosaugos, jei pasirūpintume, kad į šiuos konteinerius patektų švarios pakuočių atliekos, nemestume ten nieko, kas užteršia potencialias žaliavas ir sumažina jų perdirbamumą“, – pabrėžia E. Razbadauskaitė.

Pasak PTO atstovės, panaudotų šepetėlių vieta vis dar tebėra bendrųjų komunalinių atliekų konteineriai. Belieka tikėtis, kad atliekų tvarkytojų rūpesčiu iš ten jie pateks ne į sąvartynus, o į saugius atliekų deginimo įrenginius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją