Elektronikos atliekų daugėja, o surenkama mažai

„Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) duomenimis, iki 2030 metų pasaulyje susidarys 75 milijonai tonų elektroninių atliekų. Tai beveik dvigubas rodiklis, palyginti su 2014 metais. Tuo tarpu legaliai surenkamų ir perdirbamų elektronikos atliekų kiekis nesiekia nė penktadalio viso elektronikos srauto. Lietuvoje 2020 m. pagal ES užduotis turėjo būti surinkta ne mažiau 65 proc. elektronikos atliekų nuo viso rinkai pateikto elektronikos gaminių srauto, bet, deja, buvo pasiektas tik 41 proc. rodiklis“, – sako projektą inicijavusios Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė.

Pasak jos, nesurenkamos atliekos praranda galimybę būti perdirbtos ir tapti naujais gaminiais, o nesaugiai šalinamos jos užteršia aplinką kenksmingomis medžiagomis. Todėl bibliotekų indėlis yra svarbus visais požiūriais.

„Šiemet skaičiuosime jau aštuntuosius projekto „Atsakingas skaitytojas“ metus. Nepaliauja stebinti kai kurių bibliotekos darbuotojų įsitraukimas ir aktyvumas. Jos išnaudoja savo nuoširdžius ryšius su skaitytojais, kviečia juos atsakingai šalinti elektronikos atliekas per socialinius tinklus, ieško įstaigų, kuriose stovi sugedę ir nebenaudojami šaldytuvai. Pernai projekte dalyvavusios bibliotekos per abu konkurso etapus surinko beveik 54 tonas elektronikos atliekų, nesutrukdė nė karantino apribojimai“, – džiaugiasi L. Jurevičienė.

Projekte dalyvaujančių įstaigų darbuotojos ne tik kviečia atnešti į biblioteką nebenaudojamas baterijas, smulkius elektronikos prietaisus ar dujošvytes lemputes, bet ir registruotis, kad stambiosios elektronikos atliekos nemokamai būtų išvežamos iš namų.

Prizai – knygų krepšeliai ir susitikimai su rašytojais

Pagal konkurso „Atsakingas skaitytojas“ taisykles keturios bibliotekos (2 – pirmame etape ir 2 – antrame), surinkusios daugiausiai elektroninės technikos atliekų, galės skaitytojus pradžiuginti 500 Eur vertės mėgstamiausių knygų krepšeliu. Be to, projekte dalyvavusioms aktyviausioms bibliotekoms – 6 pirmajame etape ir tiek pat antrajame – papildomai bus įteikti specialūs prizai.

Kiekvieno konkurso etapo pabaigoje daugiausiai elektronikos atliekų surinkusi biblioteka šiemet papildomai bus apdovanota ir susitikimu su knygų autoriumi. Su savo skaitytojais susitiks aktorius, rašytojas ir prodiuseris Juozas Gaižauskas ir žinoma aktorė bei rašytoja Nijolė Narmontaitė.

Projekto partnerės yra Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija ir Lietuvos bibliotekininkų draugija.

„Nekyla abejonių, kad bibliotekoms yra labai aktualu papildyti savo lentynas skaitytojų mėgstamiausiomis knygomis. Kai kurių knygų skaitytojai laukia eilėse net po kelis mėnesius. Tačiau net ir nelaimėjusios konkurso bibliotekos jaučia didžiulę prasmę dalyvauti projektuose, kurie susiję su aplinkosauga ir tvarumu. Kitaip ir negali būti, kai dirbi kultūros įstaigoje ir nesi abejingas žmoniją jaudinančioms problemoms, supranti, kaip svarbu stabdyti klimato kaitą, tausoti žemės išteklius“, – sako Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė.

J. Steponaitienė taip pat pastebi, kad neatsitiktinai šiemet jau 22 metus vyksiančios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės tema yra „Tvari biblioteka“. Į tradicinį renginį bibliotekos skaitytojus kvies balandžio 23–29 dienomis.

Pasak EPA atstovės L. Jurevičienės, šiemet projekte dalyvauti ketinančios bibliotekos kviečiamos apie savo sprendimą informuoti projekto organizatorius el. paštu socprojektai@epa.lt. Bibliotekų registracija vyks balandžio 1–30 dienomis. Bibliotekoms skirtas konkursas prasidės 2022 balandžio mėn. pradžioje ir truks iki 2022 m. gruodžio mėn. pabaigos. Konkurso taisykles galima rasti interneto svetainėje www.epa.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją