Jei norite savaeigėmis vandens transporto priemonėmis plaukioti Kauno mariose ir nepažeisti ribojimų, privalu susipažinti su Aplinkosaugos sąlygų plaukioti paviršiniuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis ir plūduriuojančių priemonių įrengimo ir naudojimo, jų statymo ir (arba) švartavimo aplinkosauginiais reikalavimais.

„Plaukiojimo priemones nuleisti arba iškelti iš vandens telkinio naudojant autotransporto priemones galima tik įrengtose vietose: uostuose, prieplaukose ir kitose vietose, kur įrengti elingai ar kitos specialios priemonės. Švartuoti galima tik įrengtose prieplaukose, prie lieptų ir vandens turistams įlipti ir išlipti skirtose vietose“, – sako Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Marijus Tomkus.

Naujos vandens transporto priemonių nuleidimo (iškėlimo) į vandenį (iš vandens) vietos Kauno marių regioniniame parke pažymėtos specialiu ženklu.

Vandens motociklas

Anksčiau įrengtas ir pažymėtas, taigi įteisintas, plaukiojimo priemonių nuleidimo į Kauno marias arba iškėlimo vietas rasite aplinkos ministro įsakyme „Dėl Kauno marių regioninio parko tvarkymo plano patvirtinimo“: atsidarę nuorodą, žiūrėkite susijusią informaciją skiltyje Priedai.

„Schemose taip pat pateikiama aktuali informacija apie teisėtas autotransporto priemonių statymo Kauno marių regioniniame parke vietas. Atitinkamais ženklais nepažymėtos ir (ar) Kauno marių regioninio parko tvarkymo plane nepažymėtos plaukiojimo priemonių nuleidimo ir iškėlimo vietos ar autotransporto priemonių statymo vietos yra neteisėtos“, – pabrėžia pareigūnas.

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į Kauno marių dalį nuo linijos, jungiančios Grabučiškių plaukiojimo priemonių nuleidimo vietą (slipą) dešiniajame marių krante (509367, 6084119 (LKS-94)) ir sausumos iškyšulį, esantį statmenai krantui priešais šį slipą kairiajame marių krante (508255, 6083189 (LKS-94)), iki linijos, sutampančios su Kauno marių regioninio parko riba, kurią galima pamatyti Kauno marių regioninio parko tvarkymo plano schemose.

Kauno marios

Šioje Kauno marių dalyje savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis galima plaukioti nuo birželio 21 d. iki plaukiojimo sezono pabaigos, kai bendras variklių galingumas neviršija 10 AG (8 kW) arba visą plaukiojimo sezoną, kai bendras variklių galingumas neviršija 150 AG (110 kW), teikiant viešąsias paslaugas tik pažintinio vandens turizmo trasomis, nustatytomis valstybinių parkų, valstybinių draustinių ir (ar) jų dalių tvarkymo planuose, kituose teritorijų planavimo dokumentuose.

Šie reikalavimai netaikomi vidaus vandens keliuose, iš esmės sutampančiais su Kauno marių regioninio parko tvarkymo plano schemose pažymėta vandens turizmo trasa. Detalesnę informaciją apie vidaus vandens kelius rasite Vidaus vandens kelių direkcijos interneto svetainėje.

„Taigi svarbu žinoti, kad plaukiojimas savaeigėmis transporto priemonėmis žvejų pamėgtose žūklės vietose ties Dabintos sala, Arlaviškių įlankoje, „Monikos“ ir „Biliūno“ įlankose, aplink paukščių salą ties Kruonio HE dažnu atveju gali būti neteisėtas“, – priduria M. Tomkus.

Be to, minimame Kauno marių ruože esančiuose ornitologiniuose draustiniuose, Dabintos ir Arlaviškių (paukščių sala) plaukioti draudžiama tiek savaeigėmis, tiek nesavaeigėmis plaukiojimo priemonėmis ištisus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją