Ataskaitoje teigiama, kad tarša pesticidais, plastikais ir elektronikos atliekomis sukelia mažiausiai 9 mln. ankstyvų mirčių per metus, tačiau ši problema iš esmės yra neįvertinta.

Remiantis „Worldometer“ duomenimis, koronaviruso pandemija nusinešė beveik 5,9 mln. žmonių gyvybių.

„Dabartiniai taršos ir toksinių medžiagų keliamos rizikos valdymo metodai akivaizdžiai žlunga, todėl plačiai pažeidžiama teisė į švarią, sveiką ir tvarią aplinką“, – apibendrino ataskaitos autorius, JT specialusis pranešėjas Davidas Boydas.

Tarša

„Manau, kad žmonės turėjo etinį, o dabar ir teisinį įsipareigojimą padaryti geriau“, – vėliau „Reuters“ sakė jis.

Dokumentas, kuris kitą mėnesį turi būti pristatytas JT Žmogaus teisių tarybai, švarią aplinką paskelbusiai žmogaus teise, antradienį buvo paskelbtas Tarybos svetainėje.

Jame raginama uždrausti polifluoralkilą ir perfluoralkilą – žmogaus sukurtas medžiagas, naudojamas buitiniuose gaminiuose, pavyzdžiui, virtuvės reikmenyse. Šios medžiagos buvo siejamos su vėžiu ir vadinamos „amžinais chemikalais“, nes jos lengvai nesuyra.

Ataskaitoje taip pat raginama išvalyti užterštas vietas ir, kraštutiniais atvejais, įvertinti galimą paveiktų bendruomenių – daugelio neturtingų, marginalizuotų ir čiabuvių – perkėlimą iš vadinamųjų „paaukotų zonų“.

Tarša

Šio termino, iš pradžių naudoto apibūdinti branduolinių bandymų zonas, reikšmė ataskaitoje buvo išplėsta, įtraukiant bet kurią labai užterštą vietą arba vietą, kuri dėl klimato kaitos tapo netinkama gyventi.

„Ką aš tikiuosi padaryti, pasakodamas šias istorijas apie „paaukotas zonas“, tai iš tikrųjų parodyti žmones, o ne statistiką“, – apie mirčių nuo taršos skaičių sakė D. Boydas.

Jis sakė, kad šis pranešimas iki šiol yra pats sunkiausias, ir teigė besitikintis atmetimo, kai jį pateiks Tarybai Ženevoje.

JT teisių vadovė Michelle Bachelet pavadino grėsmes aplinkai didžiausiu pasauliniu iššūkiu teisėms, o vis daugiau klimato ir aplinkosaugos teisingumo bylų sėkmingai remiasi žmogaus teisėmis.

Cheminės atliekos bus įtrauktos į derybas JT aplinkosaugos konferencijoje Nairobyje, Kenijoje, prasidėsiančioje vasario 28 d. Taip pat jose bus įtrauktas pasiūlymas įsteigti specialią grupę, panašią į Tarpvyriausybinę klimato kaitos komisiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)