Taršą pastebėjęs Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkės pavaduotojas ir neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius Laurynas Okockis teigia, kad smulkios plastiko dalelės šiuo metu plūduriuoja Neries vandenyje, ruože tarp Paneriškių ir Papiškių. Jo įsitikinimu, teršalai į upę galėjo patekti iš kokios nors sostinės pakraštyje įsikūrusios gamybinės įmonės ir su upės tėkme nukeliauti kelis ar net keliasdešimt kilometrų.

„Kadangi plastikas ir jame esantys chemikalai kelia pavojų gyvūnams ir visai upės ekosistemai, būtina kuo skubiau nustatyti taršos šaltinį ir įsitikinti, kad tarša jau yra sustabdyta. Antras žingsnis – ieškoti būdų, kaip į vandenį jau patekusias daleles surinkti, kad jos upės srovės nebūtų nuneštos dar toliau, o taip pat nesikauptų upės organizmuose. Tikimės, kad Aplinkos apsaugos departamentas ir Vilniaus miesto savivaldybė operatyviai sureaguos į mūsų pranešimą ir imsis skubių veiksmų, kad užkirstų kelią tolesnei upės taršai“, – sako L. Okockis.

Jo teigimu, tokio pobūdžio tarša Neries upėje pastebėta jau ne pirmą kartą. Prieš maždaug dvejus metus panašios plastiko dalelės į upę pateko iš vienos įmonės per „Vilniaus vandenų“ valymo įrenginių išleistuvus. Tuomet teršėjas buvo identifikuotas, o prie valymo įrenginių buvo įrengtos specialios pontoninės gaudyklės, neleidusios plastiko dalelėmis toliau tekėti upe. Tiesa, kaip pastebi neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius, tąkart į upę patekę ir su jos tėkme spėję pasklisti teršalai taip ir nebuvo surinkti.

„Kadangi situacija kartojasi jau ne pirmą kartą, turime kalbėti ne tik apie teršėjo atsakomybę, bet ir apie kontroliuojančių institucijų atsakomybę – kodėl leidžiama pasikartoti pažeidimams? Akivaizdu, kad vėluojama rasti sprendimus, kurie leistų užkirsti kelią tokioms situacijoms kartotis ateityje. Jei paaiškėtų, kad plastikas į upę ir vėl pateko per „Vilniaus vandenų“ sistemas, šią įmonę būtina įpareigoti peržiūrėti savo taršos prevencijos politiką ir pradėti diegti saugiklius, kurie leistų greičiau identifikuoti ir stabdyti tokio pobūdžio taršą“, – pastebi L. Okockis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)