Jūros dumblius paprasta auginti, jiems reikia tik jūros vandens ir saulės šviesos, todėl visame pasaulyje jie tampa vis populiaresni. O štai Kalifornijoje UCSD Scripps okeanografijos instituto mokslininkai netgi kuria jūros dumblius, kurie padeda sumažinti karvių gaminamą metaną, rašo „Ecowatch“.

Žinoma, kad gyvulininkystė yra vienas iš daugiausiai metano išskiriančių sektorių. Šios dujos į aplinką patenka karvėms atrajojant žolę bei išsiskiria su jų mėšlu.

„Iš esmės jūs tiesiog pumpuojate jūros vandenį iš jūros per tam tikrus filtrus. Turite savo rezervuarų sistemą ir jums tereikia saulės šviesos ir jūros vandens, kad augintumėte jūros dumblius“, – sakė projekto vadovė dr. Jennifer Smith, pranešė „ABC 10News San Diego“.

Moteris renka jūros dumblius, Zanzibaras

J. Smith teigimu, metanas net 30 kartų labiau nei anglies dioksidas prisideda prie klimato šilimo. Tyrimai parodė, kad kai karvės ėda raudonuosius jūros dumblius, kuriuos sukūrė J. Smith ir kiti komandos mokslininkai, jos išskiria mažiau metano. Jų virškinimo procesas yra efektyvesnis dėl jūros dumblių, todėl mažiau to, ką jos valgo, paverčiama atliekomis ir jų šalutiniu produktu – metanu. Po trejus metus trukusių tyrimų J. Smith ir kiti mokslininkai tikisi, kad jų jūros dumblių priedą bus galima naudoti Kalifornijos ūkiuose šių metų pradžioje. Komanda tikisi, kad karvių išmetamų teršalų kiekis sumažės daugiau nei 50 procentų, taigi klimatas šiltų gerokai lėčiau.

„Šiandien apie 25 proc. atšilimo yra metano dujų pasekmė“, – sakė Scottas Petersas, San Diego kongreso narys, kuris buvo įstatymo projekto, padedančio kovoti su metano išmetimu, bendraautoris.

Tačiau kai kurioms Kalifornijos įmonėms, bandančioms auginti jūros dumblius valstijoje, leidimų išdavimo procesas yra toks ilgas ir brangus, kad tai tampa didele kliūtimi. Kalifornijoje įrengti jūros dumblių fermą gali užtrukti ne vienerius metus ir kainuoti tūkstančius dolerių.

„Tiesiog nesuprantu, kodėl tai taip sunku, kai tai taip svarbu ir gali būti taip naudinga aplinkai“, – sakė Danielis Marquezas iš jūros dumblių ūkio „PharmerSea“. D. Markesas laukė šešerius metus, kad gautų Kalifornijos valstijos leidimą savo povandeniniam rudadumblių ūkiui netoli Santa Barbaros. Jis ir jo žmona rudadumblius naudoja moksliniams tyrimams ir savo kosmetikos įmonėje.

Kalifornijos jūros dumblių augintojai yra nusivylę leidimų išdavimo procesu, nes jūros dumblių ūkiai klesti kitose valstijose, pavyzdžiui, Aliaskoje, Meine ir Havajuose. Išskyrus keletą vietinių uostų ar uostų teritorijų, Kalifornijoje nauja komercinė akvakultūros nuoma nebuvo išduota daugiau nei 25 metus. Praėjusiais metais pirmasis Kalifornijos komercinis atviro vandens jūros dumblių ūkis atidarytas Humboldto įlankoje, kur vietos uosto rajonas turi teisę išduoti savo leidimus.

Dumblių auginimu domisi ir austrių bei moliuskų augintojai, nes dumbliai sugeria anglį ir mažina vandenynų rūgštėjimą ypač kenkiantį vėžiagyviams. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, nuo 2006 iki 2015 m. ūkiuose auginamų jūros dumblių skaičius pasaulyje padvigubėjo. Pavyzdžiui, JAV Energetikos departamentas investavo 55 mln. USD jūros dumblių, naudojamų bioplastikams ir biokurui gaminti, auginimo tyrimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)