Šventėms pasibaigus metas susitvarkyti ir kalėdines dekoracijas. Tačiau neretai senos elektrinės girliandos ar kitos puošmenos nugula į šiukšliadėžes, nors dėl jose esančių baterijų yra laikomos pavojingomis elektronikos atliekomis. Tad kaip reiktų elgtis su šventinėmis dekoracijomis, mums patars Gamintojų ir importuotojų asociacijos, Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos vadovė Asta Pakštaitė-Marcinkienė.

- Šventinis laikotarpis yra tas metas, kai padaugėja atliekų. Ką jūs pastebite iš statistikos?

- Visiškai teisingai. Šventinis laikotarpis, kad ir koks bebūtų mums džiugus ir jaudinantis, neišvengiamai skatina vartojimą: perkame dovanas, ruošiamės šventėms, puošiame namus. Finale turim tikrai didžiulius elektronikos, baterijų akumuliatorių atliekų srautus. Kasmet skaičiai auga, pasauliniu mastu – 3-4 proc. Elektroninių atliekų susidaro vis daugiau – apytiksliai apie 2 mln.tonų. Tikrai skaičiai yra didžiuliai.

- Žinome, kad baterijos yra pavojingos, tačiau po švenčių lieka daug įvairiausių atliekų, ne tik baterijų. Ar baterijos yra pačios pavojingiausios atliekos?

- Tiek elektros, elektroninė įranga, tiek joje įmontuota baterija ar akumuliatorius yra pavojingos atliekos. Visada reikia turėti omeny, juolab šventiniu laikotarpiu, kad mes perkame savo vaikams, draugams žaislus. Dažnai tai yra elektroniniai žaislai veikiantys baterijos, akumuliatoriaus pagalba. Kuomet šis žaislas išsikrauna, neretai jis vaikui tampa nebeįdomus, nugula kažkur kampe, vaikas imasi patrauklesnio žaislo. Galiausiai ta sena baterija, kuri gali būti pažeista, skleidžia tam tikrus nuodingus skysčius. Mes tuo kvėpuojame, su tuo susiduriame. Tėvai, artimieji tikrai turi į tai atsižvelgti, pasirūpinti ir stengtis, kad tiek pats elektronikos gaminys, tiek jame esanti baterija, akumuliatorius atsidurtų reikiamose talpose, konteineriuose, ir galiausiai nukeliautų pas atliekų tvarkytoją.

- Tad kur tuos daiktus, baterijas dėti? Įsivaizduokime – tvarkomės po švenčių, atliekų yra visokiausių. Koks būtų jūsų patarimas, kaip jas susiskirstyti taip, kad išmestume ten, kur joms ir vieta?

- Labai gaila, tačiau vis dar nemaža dalis elektronikos prietaisų, tiek smulkesnės, tiek stambesnės įrangos, tiek jose esančių baterijų, akumuliatorių, nugula į buitinių atliekų konteinerius, kas galiausiai nukeliauja į sąvartynus. Taip, Lietuva tikrai stiebiasi šioje vietoje, tobulėja. Mūsų šalyje infrastruktūra baterijom, akumuliatoriam, elektronikai rinkti yra išvystyta tikrai puikiai, reikia tiesiog apie tai žinoti. Nemesti šių atliekų į buitinių atliekų konteinerius, o tinkamai pasirūpinti. Pridavimo vietomis yra apsirūpinę didieji prekybos centrai, kuriuose stovi specialios talpos šioms atliekoms rinkti, rūšiuoti.

Kiekvienas platintojas, kuris prekiauja vienokia ar kitokia įranga turi priimti seną gaminį, jeigu pirkėjas nori jį grąžinti. Visada galima kreiptis tiesiai į atliekų tvarkytojus, kurių dauguma gali atvykti į namus ir paimti net stambią įrangą, arba patys gyventojai gali ją pristatyti pas atliekų tvarkytojus. Na ir žinoma, savivaldybių įrengtos stambių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, kuriose gyventojai gali pristatyti seną įrangą. Taigi tikrai vietų yra daug, reikia tiesiog jomis pasidomėti. Atliekos.lt yra puikus portalas, kuriame yra patalpinta visa informacija, kur galima palikti vienokias ar kitokias atliekas.

- Ko gero, didesnę elektroniką, kaip kokį sugedusį dulkių siurblį ar juo labiau skalbimo mašiną, žmonės suvokia negalintys tiesiog išnešti prie konteinerio. Tačiau kalbant apie smulkią elektroniką, kurios tikrai lieka po Kalėdų, švenčių, kaip, pavyzdžiui, girliandos. Na, jeigu didžioji dalis lempučių jau sugedusios, kažin, ar žmogus atiduos jas ten, kur ir pirko. Tai koks patarimas? Ką daryti su tom girliandom ir kodėl negalima jų mesti į bendrą konteinerį?

- Keliaudama į prekybos centrą nusipirkti pieno ar duonos, aš vis tik į rankinę įsidėčiau tą seną girliandą žinodama, kad ten bus įsteigta elektronikos priėmimo vieta – specialus konteineris, talpa. Aš jame ir paliksiu. Ir būsiu garantuota, kad šita girlianda, kaip ir kitais smulkiais gaminiais bus tinkamai pasirūpinta, juos surinks teisėti atliekų tvarkytojai, gaminys nukeliaus į perdirbimą, susigrąžinsim puikias žaliavas. Elektronikoje yra ir auksas, ir sidabras. Tikrai labai daug prarandame išmesdami ten, kur nereikia. Tik bendras sąmoningumas, bendras tikslo siekimas gali padėti mums pelnyti gerų rezultatų ir tokiu būdu tausoti gamtą, taupyti pirminius gamtos išteklius, kurie labai stipriai senka. Taigi tikrai visi turėtume į tai atsižvelgti, būti tvaresni.

- Vis tik puoštis šventėms nenustosime. Kaip jums atrodo, ar keičiasi tas žmonių sąmoningumas ir kokie būtų jūsų patarimai, kaip visa tai ateityje daryti tvariau, kad neprikauptume atliekų tiek daug?

- Kodėl tie atliekų srautai auga? Nes vartojimas auga, yra poreikis keisti, mados ir pan. Tačiau reikėtų turėti omeny, kad ne visada tas senas elektronikos prietaisas jau yra neveikiantis.

Pavyzdžiui, dauguma reguliariai atnaujina mobiliuosius telefonus, nori vis naujesnės įrangos nepaisant to, kad senasis įrenginys vis dar veikia. Yra daugybė galimybių suteikti šiam prietaisui antrą gyvenimą. Pavyzdžiui, jį padovanoti, parduoti, jeigu sugedęs – stengtis sutaisyti, tokiu būdu mažinant bereikalingus atliekų srautus ir būnant tvaresniems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)