Praėjusios savaitės pabaigoje dėl incidento paskelbta ekstremalioji situacija kol kas lieka galioti, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Išvalyta ledų sangrūda

Anot Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Mariaus Garbenio, darbai Danės upėje buvo vykdomi visą savaitgalį, tęsiami ir pirmadienį.

„Buvo ledų sangrūda, kurią reikėjo išvalyti, fiziškai surinkti ledus, sudėti į specialius konteinerius, kurie būtų sandarūs. Surinkus galime naudoti skaidytoją, suskaidyti likusius teršalus“, – BNS sakė pareigūnas.

Marius Garbenis

„Dabar darbas bus greitesnis, nes pakankamai daug jėgų mesta, kad surinktume ledus. Surinkom apie 20 kubinių metrų ledų. Atitirpintas vanduo išvežtas neutralizuoti”, – pridūrė jis.

Pasak M. Garbenio, darbų baigti pirmadienį ugniagesiams dar nepavyks. Atlaisvinus ledų sangrūdą, nuo vandens paviršiaus bei krantinėse ketinama surinkti matomas teršalų plėveles.

Jo teigimu, teršalų dėmėmis yra pasidengusios ir krantinės, tad dėmių skirtingose vietose vis pastebima. Visiškai nuvalyti krantinių net ir baigus darbus gali nepavykti.

Anot Klaipėdos ugniagesių vadovo, žema temperatūra taip pat daro įtaką darbų eigai – dėl susidariusių ledų darbo tik padaugėjo.

„Jei būtų pliusinė temperatūra, būtume su skaidytoju susiurbę, o ant ledo negali purkšti, nebus naudos, reikia viską surinkti. Kuo šiltesnės dienos, tuo geriau. Galime tik pasidžiaugti, kad toks įvykis fiksuotas ne prieš porą savaičių, kai buvo storas ledas, būtų tekę dar daugiau darbo“, – teigė M. Garbenis.

Ugniagesiai rinkdami teršalus jautė naftos produktų kvapą, tačiau, ar tai tepalai, ar mazutas, ar kiti produktai, parodys tyrimas.

Likviduojant taršą Danės prisidėjo ir Uosto direkcija su naftos produktų surinkimo laivu „Naras“, taip pat vandenų valymo paslaugas Klaipėdos uoste teikianti kompanija.

Užduotis – rasti taršos šaltinį

Praėjusį penktadienį dėl taršos Klaipėdoje paskelbta ekstremali situacija lieka neatšaukta.

Kaip BNS sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis, šiuo metu pagrindinė užduotis – rasti teršėją.

„Ekstremali situacija nėra atšaukta, nors darbai į pabaigą. Pagrindinis klausimas rasti taršos šaltinį, kol nesame šimtu procentų radę, ekstremali situacija išlieka“, – sakė A. Dobranskis.

Įvykį tiria Aplinkos apsaugos departamentas, paimti vandens mėginiai, kurie parodys taršos sudėtį.

Kol kas nenustatytos kilmės teršalai Danėje pastebėti praėjusio penktadienio naktį.

Dėl vakarinio vėjo teršalai nuo Kuršių marių išplito iki Klaipėdos senamiesčio, jų plitimas suvaldytas boninėmis užtvaromis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją