Atsakingas parkavimas

Per šventes daugelis keliaujame į svečius arba laukiame artimųjų namuose. Vieni kiemai ištuštėja, o kituose bando susisprausti neįprastai didelis automobilių kiekis. Atsakingas automobilių parkavimas leidžia atliekas išvežti laiku. Švenčių metu automobiliams vietos nedideliuose daugiabučių kiemuose ieško ne tik gyventojai, bet ir į svečius atvykę jų artimieji, tačiau parkuojantis reikia įvertinti ar paliktas automobilis netrukdys įvažiuoti šiukšliavežei.

„Siauruose įvažiavimuose į daugiabučių kiemus šiukšliavežėms manevruoti yra gana sudėtinga, dažnai svarbus yra kiekvienas milimetras. Nors šiuolaikiniai automobiliai turi įmontuotas įvairias technines pagalbines priemones, leidžiančias darbuotojams geriau matyti situaciją visuose automobilio šonuose, tačiau pasitaiko, kad gyventojai ar jų svečiai automobiliais visiškai užblokuoja privažiavimą prie konteinerių“, – sako Daiva Skrupskelienė, „Ecoservice“ atliekų surinkimo verslo direktorė.

Automobiliais reikėtų ne tik neužstatyti pačių konteinerių, tačiau ir įsitikinti, kad pakelyje priparkuotas automobilis neužstos pravažiavimo ne tik lengvajam automobiliui, bet ir didesnio dydžio šiukšliavežei. Privažiavimą prie konteinerių labai apsunkina ir sniegas bei ledas. Jei įvažiavimas į daugiabučio kiemą yra nuokalnėje ar įkalnėje, situacija pasidaro dar sudėtingesnė. Todėl siekiant, kad atliekų išvežimas vyktų sklandžiai ir laiku, daugiabučių namų gyventojai ar juos administruojančios bendrovės turėtų pasirūpinti, kad įvažiavimai būtų nuvalyti ir pabarstyti slidumą mažinančiais mišiniais.

Atsakingas rūšiavimas

Nors atliekų rūšiavimas savaime nemažina atliekų kiekio, teisingai išrūšiuotos atliekos konteinerius tiesiog paverčia talpesniais. Per Kalėdas į konteinerius keliauja daugiau kartono pakuočių, kurios konteineryje užima daug vietos, taip pat pakuočių nuo įvairių dovanų, žaislų, maisto produktų, todėl labai svarbu atliekas išmesti tinkamai paruošus.

„Kad konteineriai būtų talpesni, reikėtų plastikines ir kartonines pakuotes suspausti. Išmesta sveika dėžutė užima daug vietos, todėl geriausia, jei prieš išmesdami kartonines dėžutės išlankstysite, o plastikines pakuotes suspausite taip, kad jos užimtų kiek įmanoma mažiau vietos. Taip paruoštų pakuočių daugiau tilps ne tik į konteinerį, bet ir į Jūsų šiukšliadėžę, todėl rečiau reikės ją ištuštinti“, – pataria D. Skrupskelienė.

Išlankstytos kartono dėžutės, suspaustos plastikinės ir popierinės pakuotės neleidžia konteineriams užsipildyti pernelyg greitai, ir atliekos nepradedamos krauti šalia jų. Prie konteinerių paliktas atliekas gali ištampyti paukščiai ir gyvūnai, todėl verta pasirūpinti, kad gausesnis atliekų kiekis talpiai nugultų konteineriuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją