- Perpildyti kapinių konteineriai per Visų šventųjų, Motinos dieną, turbūt jau nieko nebestebina. Kodėl taip yra? Ar mes tikrai turime tiek daug šiukšlių kapinėse? Galbūt žmonės iš namų šiukšles veža į konteinerius, esančius prie kapinių?

- Pastaruoju metu tendencijos iš tikrųjų yra gerėjančios. Aišku, mes neseniai tik pradėjome administruoti kapines – nuo spalio 18 dienos, bet jau stebime kelis metus, kad iš tikrųjų tų nerūšiuojamų atliekų kapinėse mažėja. Be abejo didysis lankymas tai yra kelios šventės per metus: Vėlinės, Mamos diena, Tėvo diena. Kapų lankymas tampa masiniu reiškiniu ir iš tikrųjų atliekų, na bent per šitas dvi nepilnas savaites, iš Vilniaus miesto kapinių mes išvežėme daugiau nei 300 tonų. Taigi natūralu, kad tam tikrose vietose tie konteineriai tiesiog tampa perpildyti.

- Kaip galėtų keistis mūsų įpročiai ir ar įmanoma juos pakeisti, kad tų šiukšlių šiek tiek sumažėtų ir atliekų per tokias šventes išties būtų mažiau?

- Visada galvoju, kad kapuose mes lankomės ne dėl kažkokių kitų dalykų, o dėl pabuvimo su išėjusiais artimaisiais. Taigi tos atliekos tampa tokiu antraeiliu dalyku ir išties tas rūšiavimas labiau galbūt tampa tokiu automatiniu veiksmu kiekvienoje dienoje. Aš labai džiaugiuosi tomis tendencijomis, kurios vyksta dabar, bet bet kokiu atveju kaip ir kasdieniame gyvenime taip ir kapų lankyme turėtume vadovautis principu – daugiau yra mažiau. Ir į kapus atsinešti natūralias gėlės, vieną žvakutę ant kapo, nes to tik ir tereikia.

- Per šias Vėlines Vilniaus kapinių lankytojai taip pat ras naujienų – rūšiavimo konteinerius. Kokias atliekas bus galima juose rūšiuoti?

Pirmiausia pakalbėsiu apie žaliąsias atliekas. Tai yra lapai, šakos, natūralios gėlės, kurias atsivežame į kapus. Į šiuos konteinerius reikėtų mesti tik pačias gėles, šakas, lapus, po kapinių sutvarkymo, ir nemesti kitų atliekų. Pabrėšiu, kad dirbtinės gėlės nėra tikrosios gėlės ir jas reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerius.

- Kokias dažniausiai klaidas daro lietuviai rūšiuodami? Tiek kapinių, tiek kitas atliekas. Turbūt jei kažkur žinių trūksta, tai ir prie kapinių tą patį darysi?

- Taip. Mes planuojame netrukus pakabinti dar daugiau informacinių stendų, mokančių kapinėse rūšiuoti tinkamai. Bet dabar irgi galiu pasakyti, kad tos minėtos dirbtinės gėlės turėtų būti metamos į mišrių atliekų konteinerius, nes tai yra kompozitinės medžiagos: tekstilė, plastikas, metalas. Jos nėra perdirbamos. Taip pat yra žvakidės, kurias sudaro stiklinė dalis. Stiklas yra nuolatos perdirbamas ir jį reikėtų mesti į stiklo atliekų konteinerį nepaisant to, ar jis yra su vašku ar ne. Taip pat yra metalinė dalis, kurią irgi reikia mesti į stiklo konteinerį, nes mes rūšiuodami magnetų pagalba atskiriame metalą.

Kitos dažnai pasitaikančios atliekos būna likučiai po plastikinių žvakidžių. Jeigu įmanoma atskirti vašką, tai būtų idealu ir tada tas atliekas galima mesti į plastiko konteinerį, tačiau jeigu neįmanoma, mes irgi išrūšiuojame, nes plastiko yra labai daug rūšių ir jos virsta šiluma kogeneracinėse jėgainėse. Atsinešus gyvas gėlės, vainikėlius – stengtis kuo daugiau išrūšiuoti: plastiką reikėtų mesti į plastiko konteinerius, o vazonėlį jeigu norite išmesti taip pat reikia mesti į plastiko konteinerį, o šiaip tai yra puikus daiktas, kurį galite panaudoti namie pavasarį daigindami pomidorus.

- Paminėjote, kad netikras gėlės reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerį. Jos nėra rūšiuojamos, turbūt nebent išardytum?

- Taip, visas atliekas, kurios nepatenka į popieriaus, stiklo, metalo, plastiko sąvokas ir žaliąsias atliekas reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerius.

- Taip pat minėjote, kad vainikus galima mesti į žaliųjų atliekų konteinerius?

- Tik reikėtų atkreipti dėmesį, kas sudaro tą vainiką. Kaspiną reikėtų mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, nebent esate tikri, kad jį sudaro, pavyzdžiui, plastikas. Taip pat būna metaliniai karkasai – juos reikėtų mesti į stiklo, metalo konteinerį. Kempines reikėtų išmesti į mišrių atliekų konteinerį.

- Jūs matote ir kas tuose konteineriuose atsiduria. Ar tikrai tvarkingai, tinkamai rūšiuojame?

- Ne. Iš tikrųjų atrodo, kad vienas nedidelis plastiko maišelis žalių atliekų konteineryje tampa kaip virtine, jeigu vienas įmetė, kitam atsiranda toks „ir man galima“. Mes iš tikrųjų labai nemažai laiko investuojame į perrūšiavimą. Ypač žaliųjų atliekų, nes jos irdamos tampa kompostu, kuris yra panaudojamas daug kur: ir kurti aplinką, ir pas save sodyboje. Tai labai naudinga.

- Taip pat rūpinatės kapinių vaizdu, jų priežiūra. Kaip ruošiatės šioms artėjančioms šventėms?

- Dabar svarbu susitelkti į atliekų išvežimą. Mes perstatėme konteinerius tam tikrose vietose, analizavom srautus, pagal atliekų kiekius pastatėme daugiau. Taip pat pakeitėm šiukšlių išvežimo grafikus. Kai kuriose vietose padažninom vežimus – net vežam kartą per dieną, nes susikaupia toks didelis kiekis. Prie Vilniaus kapinių bus ribojamas eismas, todėl tam tikrose vietose mes atliekas vešime tik nakties metu. Na, o po to lauksime sniego ir valysim bendruosius takelius.

- Ačiū jums už patarimus. Turbūt pagrindinis, kurį reikėtų išgirsti, jog tikrai ne žvakių, gėlių gausoje yra šių švenčių esmė, tiesiog einame aplankyti ir prisiminti mums brangius žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)