Svarbus kiekvieno žmogaus indėlis

Laidos „Išpakuota“ vedėja R. Matusevičiūtė pasakoja, kad tarša yra labai kompleksiška problema, nes beveik kiekvienas mūsų veiksmas mums nepastebint turi taršos pėdsaką. Pasak pašnekovės, dėl to nereikia panikuoti, tačiau verta susimąstyti. „Pabandykime įsivaizduoti savo dienos pradžią. Kokį maistą valgome pusryčiams? Ar jis tvarus, užaugintas Lietuvoje? Kokią kavą geriame, iš kur ji atkeliavo, kas ją pagamino? Kiek laiko praleidžiame duše? Kiek gėlo vandens sunaudojame? Kokiu transportu važiuojame į darbą? Pradėjus užduoti šiuos klausimus pamažu ateina atsakymai, kaip galime pasitempti. Tobulas tvarus gyvenimas neegzistuoja, tačiau kiekvienas galime būti atidesnis savo aplinkai“, – kasdieniais pavyzdžiais dalijasi Rugilė.

Rugilė Matusevičiūtė

R. Matusevičiūtė sako, kad galvodami apie tai, kaip galime gyventi ekologiškiau, turėtume prisiminti kad šie klausimai svarbūs dėl mūsų ir ateities kartų sveikatos bei gerovės. „Lietuvoje kasmet nuo oro taršos miršta apie 3000 gyventojų, Europoje – 400000, o visame pasaulyje – net iki 7 milijonų žmonių. Tačiau prisiminę gyventojų reakcijas į automobilių taršos mokestį ar griežtesnius aplinkosauginius reikalavimus verslams, ūkininkams matome didelį pasipriešinimą. Savo veikla stengiuosi atskleisti, kad žmogaus ryšys su gamta yra neatsiejama mūsų egzistencijos dalis.“

Pasiteiravus, kaip kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie aplinkos tausojimo, laidos apie aplinkosaugą vedėja pasakoja, kad 2019 m. atlikta apklausa parodė, kad 90 proc. Europos gyventojų rūpi ekologinės problemos. Ji teigia, kad situaciją keisti galime pradėti nuo mažų veiksmų, tokių kaip pasirinkimas keliauti ne automobiliu, o dviračiu ar pėsčiomis, dažniau vartoti Lietuvoje užaugintą ekologišką maistą. „Kiekvienas galime prisidėti tiek, kiek leidžia žinios ir jėgos. Atsakingiau ir mažiau vartoti, rūšiuoti, rinktis tvaresnes alternatyvas nėra sudėtinga. Skatindami bendruomeniškumą ir susivienydami galime pasiekti teigiamų pokyčių“, – optimistiškai kalba pašnekovė.

Tikslas – ugdyti ekologinį sąmoningumą

R. Matusevičiūtė sako, kad laidą „Išpakuota“ laiko aplinkosaugos populiarinimo žurnalistiniu projektu, kurio tikslas – šviesti visuomenę ekologijos temomis bei ugdyti gyventojų ekologinį sąmoningumą. „Žmonės pamiršo, kad esame mus supančios gamtos dalis. Mūsų planetą ir jos teikiamus resursus laikome nesibaigiančiais ir tarnaujančiais tik mums. Tačiau be saiko alindami Žemę greitai patirsime neigiamas pasekmės, iš kurių ryškiausia yra klimato kaita ir jos atnešamos negandos“, – teigia „Delfi TV“ laidos vedėja.

Rugilė Matusevičiūtė su laidos pašnekovėmis

Rugilė pasakoja, kad savo darbu nori žmonėms priminti mus supančios gamtos svarbą, parodyti, kad aplinkosauga nėra radikalus ar ideologinis judėjimas, bei įkvėpti žiūrovus dalindamasi geraisiais pavyzdžiais. „Kuriamu turiniu siekiu sugrąžinti ryšį tarp žmogaus ir gamtos. Kalbėdamasi su įvairiais gamtos mokslininkais mokausi, jog gamta yra ne tik graži – ji tobula. Gamtoje vykstantys procesai gali žmonijai atsakyti į visus klausimus, jei tik atidžiai įsiklausysime.

Taip pat noriu parodyti, kad tvarus vystymasis siekia patenkinti dabartinės visuomenės lūkesčius nestatant į pavojų ateities kartų. Be to, siekiu, kad laidos veikėjai ir temos įkvėptų visuomenę ir atskleistų, kad mūsų šalyje egzistuoja empatiškų, intelektualių ir kūrybingų žmonių, kurie vedami altruistinių paskatų, stengiasi kurti gražesnę planetą ir Lietuvą. Tikiu, kad išgirdus jų istorijas žiūrovų veiduose pasirodo šypsena ir atsiranda bent šiek tiek daugiau vilties, kad gyvename apsupti nuostabių žmonių“, – apie laidos viziją kalba pašnekovė.

Turime nepamiršti, kad gyvename ne vieni

Laidos „Išpakuota“ vedėja sako, kad rūpesčio aplinkos saugojimu atidėlioti nereikia. Rugilės nuomone, jeigu norime gyventi saugioje planetoje, kurios nekamuoja potvyniai, gaisrai, oro užterštumas, sausros, orų ekstremumai ar kitos nelaimės, veiksmų turime imtis kuo skubiau.

Pašnekovės teigimu, dažniau apie tvarią gyvenseną pagalvoti ir jos principais vadovautis žmonėms sukliudo tai, kad svarbiausiu prioritetu laikome savo pačių patogumą ir nesusimąstome apie bendrą gerovę. „Dažnai galvojame, kad viskas šioje planetoje turi tarnauti žmogui. Nors jaučiamės svarbiausiais ir reikšmingiausiais sutvėrimais Žemėje, esame tik vienas iš milijardų gyvų organizmų.

Rugilė Matusevičiūtė su pašnekovu

Norėdami gyventi tvariai turime suprasti, kad mūsų veiksmai turi pasekmes, už kurias esame patys atsakingi“, – mintimis dalijasi R. Matusevičiūtė.

Rugilė teigia pastebinti džiaugsmą keliančių pokyčių, kuriuos atspindi ir laidos „Išpakuota“ žiūrovų dėmesys. „Gaunu laiškų, kuriuose žmonės pasakoja, kad pažiūrėję laidą ar paklausę mūsų tinklalaidę nusprendžia gyventi tvariau, tai padaryti paskatina ir savo artimuosius. Labai smagu matyti augantį visuomenės aplinkosauginį sąmoningumą ir norą keistis.

Mano aplinkoje ekologiškas gyvenimas yra savaime suprantamas, tačiau vis dar gausu gyventojų, kurie šia tema nesidomi. Negaliu šių žmonių kaltinti ar priversti tausoti mūsų planetą, tik noriu turėti galimybę pasiekti juos savo kuriamu turiniu ir paskatinti eiti pozityvių pokyčių link. Progresas tikrai vyksta, tačiau dar turime kur tobulėti“, – sako „Delfi TV“ eteryje rodomos laidos vedėja.

Motyvuoja žiūrovų susidomėjimas

Rugilė pasakoja, kad laidos aplinkosaugos tema kūrimo procesas nėra lengva užduotis, todėl kiekviena diena suteikia naujų pamokančių patirčių. „Tai, ką žiūrovai mato ekrane, yra tik maža dalis darbo, kurį tenka nudirbti, kad laida pasirodytų. Tačiau ši veikla kūrybiška, jos dėka išmokstu daug naujų dalykų. Projektą „Išpakuota“ savanoriškai pradėjome kurti prieš trejus metus. Nuo tada kasdien mokausi ne tik apie turinio kūrimą, bet ir apie ekologiją. Aplinkosaugos žurnalistika Lietuvoje beveik neegzistuoja, tad kurdama laidą „Išpakuota“ stengiuosi šią sritį populiarinti ir kurti aplinkosaugos žurnalistikos tradicijas.

Rugilė Matusevičiūtė

Tai tik pradžia, tačiau kasdien dirbant aplinkosaugos srityje, kalbantis su specialistais, ieškant atsakymų į kompleksiškus klimato kaitos klausimus, matau kaip keičiasi mano pačios požiūris. Anksčiau pykau ant savęs ir kitų, kad gyvename taršiai. Dabar į šias temas žvelgiu ramiau, suprantu, kad negaliu ir neprivalau pakeisti žmonijos. Svarbiausia, kad savo darbais prisidėčiau prie gražesnės visuomenės kūrimo“, – mintis dėsto pašnekovė.

R. Matusevičiūtė prisipažįsta, kad jaukiau jaučiasi laidos užkulisiuose, o jos tikslas – populiarinti temas, apie kurias kalba. Pašnekovė pasakoja, kad motyvacijos toliau kurti ir ieškoti atsakymų įkvepia ir laidos žiūrovų atsiliepimai bei klausimai. „Sulaukiu šiltų laiškų ir žodžių apie laidą „Išpakuota“, kurie suteikia daug džiaugsmo. Taip pat žmonės labai dažnai kreipiasi su klausimais, kartais keistais, sukeliančiais šypseną. Pavyzdžiui, kartą žiūrovas klausė, kaip reikėtų taisyklingai rūšiuoti teniso kamuoliukus.

Rugilė Matusevičiūtė

Norėčiau žinoti visus atsakymus, tačiau nesu ekologijos enciklopedija. Projektą sukūriau vedama noro sužinoti daugiau. Jeigu žmonės teiraujasi, visada stengiuosi padėti, atsakyti į kylančius klausimus arba nukreipiu į specialistus, kurie žino tikslesnius atsakymus“, – pasakoja „Delfi TV“ laidos vedėja.

„Delfi TV“ laidą „Išpakuota“ žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 11.30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)