Medžių lapams ir kitoms žaliosioms atliekoms šį rudenį iš viso paruošta per 2,7 tūkst. didmaišių: daugiau nei 2400 parūpins aplinkos tvarkytojai, pakeliui dar 300 didmaišių, skirtų augančiam poreikiui tenkinti. Nusprendę tvarkyti aplinką gyventojai turėtų informuoti seniūniją dėl planuojamos datos, kad galima būtų suplanuoti tiek maišų perdavimą, tiek žaliųjų atliekų išvežimą po darbų. Žaliųjų atliekų išvežimas iš daugiabučių kiemų gyventojams nieko nekainuos. Maišų poreikį fiksuos seniūnai, iš gyventojų surinktą informaciją apie planuojamus rudeninius švarinimo darbus jie perduos konkrečiam aplinkos tvarkytojui, kuris pastatydamas maišą atsakys už jo aptarnavimą.

„Kviečiame savo gyvenamąją aplinką puoselėjančius gyventojus apsirūpinti didmaišiais žaliosioms atliekoms, į kuriuos galima mesti medžių lapus, nupjautą žolę, gėles, piktžoles nugenėtas susmulkintas medžių, krūmų šakas, medžio žievę, pjuvenas, drožles, skiedras.
Į žaliųjų atliekų maišus negalima mesti popieriaus, plastiko, kitų atliekų“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos skyriaus patarėja Jūratė Visackaitė.

Deginti šių atliekų negalima, nes tai kelia pavojų aplinkai, turtui, sveikatai. Gresia ir bauda. Jų taip pat negalima maišyti su kitomis buitinėmis atliekomis, nes ima pūti, teršia dirvožemį, vandenį, susidaro palankios sąlygos infekcijų bei virusų sukėlėjams daugintis.

Kaip tvarkytis savo privačiame sklype?

Privačių namų gyventojai, kurie turi galimybę tokias atliekas kompostuoti savo valdomo žemės sklypo ribose, turi tai daryti kompostavimo dėžėje, specialiai tam skirtoje vietoje ar, esant galimybei, bendrai su kaimynais valdomuose kompostavimo įrenginiuose, kartu su kitomis rekomenduojamomis kompostuoti atliekomis. Tie, kurie galimybės atliekas kompostuoti savo valdomo žemės sklypo ribose neturi, jas turi pristatyti į VAATC žaliųjų atliekų aikšteles arba nuvežti privatiems žaliųjų atliekų tvarkytojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt