„Birželio–rugpjūčio rezultatai rodo, kad šią vasarą gyventojai dar labiau rūpinosi gamta ir poilsiaudami elgėsi atsakingai – grąžino daugumą į rinką išleistų užstato pakuočių. Dėl to kai kurios taros surinkimo vietos kurortuose ir kitur pasiekė rezultatų, kurie tapo rekordiniai per penkerius „Užstato sistemos administratoriaus“ veiklos metus. Surinkimo vietose triūsiantiems parduotuvių darbuotojams teko didelis krūvis, nes, pavyzdžiui, gyventojai šią vasarą grąžino net penktadaliu daugiau stiklo pakuočių negu per tą patį laikotarpį pernai“, – teigia ne pelno organizacijos VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas, dėkodamas sistemą palaikantiems partneriams.

G. Varnas primena, kad skatindama žmones dažniau grąžinti stiklines užstato pakuotes, šią vasarą USAD pajūryje inicijavo reklamos kampaniją, per kurią skelbė, jog „Visos figūros yra gražios“. Taip buvo siekiama atkreipti dėmesį, kad dauguma paplūdimiuose vartojamų gėrimų pakuočių dalyvauja užstato sistemoje ir gali būti grąžintos.

Gintaras Varnas

Iš viso per vasarą visoje šalyje buvo grąžinta per 14,5 mln. stiklo butelių – beveik 23 proc. daugiau negu pernai.

PET plastiko pakuočių per vasarą Lietuvoje grąžinta 4,5 proc. daugiau lyginant su praėjusia. Iš viso buvo surinkta per 111 mln. PET plastiko pakuočių.

Metalinių pakuočių grąžinta per 91 mln. – 12,6 proc. daugiau negu pernai birželio–rugpjūčio mėnesiais.

USAD vadovo G. Varno teigimu, vasaros mėnesių rezultatai leidžia daryti išvadą, kad Lietuvos gyventojai gėrimų pakuotes rūšiuoja ne tik namuose, bet ir visur kitur, pavyzdžiui, poilsiaudami kurortuose. Dideli pokyčiai šią vasarą pastebėti Neringos savivaldybėje, kur stiklo butelių grąžinta net 38 proc. daugiau, o visų užstato pakuočių surinkimas paaugo 18 procentų.

Atitinkamai Palangoje stiklo pakuočių grąžinta beveik 30 proc. daugiau, o visų kurorte grąžintų užstato pakuočių skaičius siekė beveik 4 milijonus ir buvo 13 proc. didesnis lyginant su praėjusių metų vasara.

„Birželio–rugpjūčio mėnesiais Lietuvoje buvo viršyta simbolinė 200 mln. grąžintų pakuočių riba ir pasiektas rekordas – į sistemą sugrįžo per 217 mln. pakuočių, kurios virto vertinga antrine žaliava. Grąžintos pakuotės yra perdirbamos, todėl kiekvienas į taromatą įmestas butelis prisidėjo prie didesnio tvarumo“, – sako G. Varnas. Suskaičiavus vasaros rezultatus, paaiškėjo, kad per penkerius su puse USAD veiklos metų grąžintų pakuočių skaičius Lietuvoje perkopė 3,2 milijardo.

Palaikyti tvarų gyvenimo būdą šią vasarą gyventojus kvietė ir USAD inicijuotas edukacinis žaidimas „Nacionalinės Eko lenktynės“. Daugiau negu 24 tūkst. žmonių parsisiuntė mobiliąją programėlę ir varžėsi atsakinėdami į įvairius klausimus apie aplinkos apsaugą, pasaulį ir žmogaus įtaką gamtai.

Per žaidimo pabaigoje vykdytą apklausą net 96 proc. atsakiusiųjų dalyvių pripažino, kad pramoginis žinių turnyras paskatino atsakingiau rūšiuoti, labiau domėtis ekologijos temomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją