Atrodo per sudėtinga?

Automobilyje ar kemperyje ypač keliaujant su vaikais neišvengiamai užkandžiaujame, geriame, todėl lieka įvairių pakuočių, butelių, išspręstų kryžiažodžių ir kitų atliekų, kurios betvarke paverčia laikinus atostogų namus. Tam, kad kelionė būtų ne tik įdomi, tačiau ir tvari bei patogi, net ir išvykos metu reikėtų pasirūpinti atliekų rūšiavimu.

Su šeima automobiliu į Kroatiją šią vasarą planuojanti keliauti Ingrida pasakoja, kad rūšiuoti jos šeimai namuose yra labai svarbu, tačiau ankstesnėse kelionėse to atsisakydavo, nes atrodydavo sunku suplanuoti patogų rūšiavimą.

„Iki šiol rūšiuoti kelionėse neprisiruošdavome – nežinojome, kur po to surūšiuotas atliekas galėsime išmesti? Kur laikyti rūšiavimo maišelius ir kaip juos sutalpinti į palyginus nedidelį automobilį? Paprasčiau atrodė viską mesti į bendrą maišelį šiukšlėms, tačiau dabar nusprendėme, kad, jei galime rūšiuoti namie, turime įpročių nekeisti ir kelionėje – juk rodome pavyzdį ir savo vaikams“, – pasakojo Ingrida, besiruošdama kelionei su dviem mažametėmis dukromis.

Rūšiavimo įpročiai – visur

„Ecoservice“ atliekų rūšiavimo ir perdirbimo verslo direktorė Jurgita Nacevičienė antrina, kad nerūšiuojamos atliekos kelionėse gali daryti reikšmingą įtaką aplinkos švarai: „Dažnai kelionėje visas atliekas žmonės tiesiog meta į vieną maišelį, o paskui išmeta į buitinių atliekų konteinerius ar viešas šiukšliadėžes, kurias tokie maišeliai labai greitai užpildo. Netelpančios atliekos dedamos šalia, jas išnešioja vėjas arba paukščiai, užteršiama aplinka. Tam, kad išvyka netaptų žalinga, net ir kelionės metu reikėtų išlaikyti rūšiavimo įpročius.“

J. Nacevičienė pataria pasirūpinti skirtingais maišeliais, į kuriuos atskirai būtų galima mesti buitines atliekas, plastikines, metalines ir popierines pakuotes. Visais atvejais atsidarius pakuotę geriausia maistą suvartoti visą, tačiau jei susidaro maisto atliekų, jas reikėtų iš karto atskirti nuo pakuočių ir išmesti į artimiausią maisto ar buitinių atliekų konteinerį – taip išvengsite nemalonaus kvapo maistui gendant, išsiliejusio jogurto ar išbyrėjusių trupinių ant sėdynių, taip pat bus lengviau rūšiuoti, nes maistu neužteršite kitų pakuočių atliekų, kurios gali palaukti artimiausio rūšiavimo konteinerio.

„Patarčiau keliautojams ilgai nekaupti automobilyje ir įvairių butelių. Pasibaigus gėrimui, tarą galima iš karto priduoti į surinkimo punktus, kai sustojate prie parduotuvių. Atgautą depozitą labai patogu panaudoti parduotuvėje įsigyjant ledų, naujų gėrimų ar užkandžių“, – dalijosi J. Nacevičienė.

Kad būtų patogu

Keliaujantys kemperiais rūšiavimui turi daugiau galimybių, nes juose yra pakankamai vietos, kad atsirastų laisvas kampelis atskiriems atliekų maišeliams ar net šiukšlių dėžėms. O štai keliaujant automobiliu patogią buitį susiplanuoti gali būti sunkiau.

Kelionę į Kroatiją planuojanti Ingrida sako, kad suka galvą, kaip patogiai rūšiuoti automobilyje: „Iš pradžių planavome išskirti vietą bagažinėje, bet supratome, kad daugiausiai atliekų susidaro mums važiuojant, nes, jei nemiega, vaikai mėgsta užkandžiauti. Taigi, su dukromis susitarėme ir iš nedidelių kartotinių dėžių sumeistravome mažas šiukšlines, kurioms planuojame rasti vietos ant palangės automobilio gale.“

J. Nacevičienė siūlo į rūšiavimo kelionėje iššūkį pažiūrėti kūrybiškai ir nebijoti žaismingai eksperimentuoti: „Atliekų maišelius ar kitas nedideles talpas patogu laikyti bagažinėje, prie galinio lango ar specialiai įrengtuose dėkluose ant sėdynių atlošų. Galima atsakomybę už atskirus maišelius ir tinkamą jų išmetimą priskirti kiekvienam šeimos nariui – išeitis, kuri gali tapti smagiu žaidimu ir edukacija keliaujant su vaikais.“

Rūpinantis rūšiavimu už Lietuvos ribų gali būti ir įdomu – kartu sužinosite informacijos apie tos šalies rūšiavimo taisykles ir kultūrą.

Atliekų – kuo mažiau

Vis dėlto ne visada keliaujant automobiliu pavyksta atrasti, kaip patogiai atsikratyti susikaupusiomis atliekomis, todėl reikėtų stengtis, kad jų apskritai būtų kuo mažiau. Atliekų kiekio ribojimas ne tik kelionėje, bet ir kasdienybėje prisideda prie mažesnio planetos užterštumo, gamtos įvairovės išsaugojimo.

„Mažesnis atliekų kiekis leis rečiau rūpintis, kur ištuštinti rūšiavimui skirtus maišelius kelionės metu, todėl ruošiantis kelionei galima iš anksto pasirūpinti daugkartinėmis gertuvėmis, užkandžius pasiimti iš namų ir juos sudėti į daugkartines dėžutes bei termosus“, – teigia J. Nacevičienė.

Iš anksto susiruošus užkandžius ir gėrimus į daugkartines taras, greičiausiai pavyktų ir sutaupyti, nes nereikėtų stoti jų pirkti pakelyje, išvengtumėte spontaniškų apsipirkimų. Susitaupytų ir laiko, kurį galima išnaudoti apžiūrint įdomius objektus, pramogaujant, o ne leidžiant laiką parduotuvėse.

„Suprantama, kad dalies atliekų išvengti nepavyks, nes buitis kelionėje yra kiek sudėtingesnė nei namuose. Tuomet svarbu prisiminti pagrindines rūšiavimo taisykles – kiekvienos rūšies atliekas mesti tik į joms skirtą konteinerį, pakuotes suspausti, kad užimtų mažiau vietos, ir nepalikti maisto likučių jose“ “, – sako J. Nacevičienė.

Į plastiko ir popieriaus konteinerius gali keliauti tik pakuotės, laikraščiai, žurnalai, o buitinių atliekų konteineriuose turėtų atsidurti tik maisto likučiai, panaudoti higienos reikmenys, drėgnos ir popierinės servetėlės, sauskelnės ir kitos po rūšiavimo likusios atliekos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)