„NE plastiko bangai“ iniciatyvą pradėjome 2019 metais pasirašydami specialų memorandumą tarp Lietuvos buriuotojų sąjungos, Neringos savivaldybės ir Neringos Nacionalinio parko direkcijos. Jo tikslas – sumažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą Neringoje bei jų įtaką Kuršių nerijos aplinkai. Tuo metu jautėme, kad būtinas postūmis, kad žmonės imtų keisti savo veiksmus ir atsakingiau galvoti apie tvarią ateitį. Džiaugiamės, kad ši akcija susilaukė didelio atgarsio visoje Lietuvoje ir dabar jau tampa tradicine „Kuršių marių regatos“ dalimi“, – po paplūdimių tvarkymo teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Pasak jo, jį ypač džiugina tai, jog į akciją buriuotojai ir jų draugai renkasi su visomis šeimomis, taip ne tik tvarkydami paplūdimį, bet ir diegdami tvarumo vertybes ateinančiai kartai, kuri, pasak LBS prezidento jau išties žymiai atsakingiau žvelgia į tvarumo klausimus.

Akcijos dalyviai paplūdimį tvarkė ten pat kaip pernai – pasienio ruože, todėl jiems talkino ir dalyvius lydėję pasienio darbuotojai.

Praėjusiais metais tame pačiame ruože buvo surinkti trys kubiniai metrai šiukšlių, šiemet – vienas. Tačiau, pasak N. Nasvyčio, iki praėjusių metų tas ruožas nebuvo tvarkytas, tad tokie skaičiai ir šis skirtumas dar neleidžia atsipalaiduoti, o kaip tik rodo, kad panašios akcijos yra būtinos bei turėtų būti tęsiamos ateityje. Tarp surinktų šiukšlių iniciatyvos dalyviai rado ne tik plastikinių puodelių, lėkštučių, butelių, bet ir dvi į krantą išmestas padangas.

Pasak iniciatyvos partnerių, pakuočių tvarkymo organizacijos „Gamtos ateitis“ vadovo Karolo Šiaudkulio, sveikintina tai, kad buriuotojų bendruomenės skelbiamas ir deklaruojamas sąrašas veiklų, ką reikėtų mažinti, ko atsisakyti tokiuose renginiuose, viešuose susibūrimuose ar kiekvieno mūsų gyvenime kasdien, tik ilgėja.

„NE plastiko bangai“ iniciatyva ir ją lydintys bendruomeniški paplūdimių tvarkymo darbai, gausiai sutraukiantys ir vietinius miestelėnus, ir iš visos Lietuvos sugužėjusius Nidos svečius, šiemet, matome, jau išaugo į „Gero vėjo be CO2“ ir su ja žengiančiomis aktyvacijomis bei kitais įkvepiančiais ir kasmet pasipildančiais žingsniais, einant tvarumo keliu. Visi šie dalykai, iniciatyvos ir aktyvacijos, kad ir kokie maži jie būtų, vertinant globaliais taršumo mažinimo mastais, savo pozityvia nešama žinute visgi nuvilnija per visą Lietuvą ir skatina gyventi tvariau, prisidėti prie globalių klimato pokyčių mažinimo ir tuo pačiu ją išgirdusius bent vienu žingsniu priartina tvaresnės ir žalesnės ateities link“, – po akcijos džiaugėsi K. Šiaudkulis.

Šiųmetinė regatos iniciatyva „Gero vėjo be CO2“, išaugusi iš „NE plastiko bangai“, skatina savo kasdieniais veiksmais mažinti CO2 išmetimą į aplinką ir tokiu būdu mažinti įtaką globaliems klimato pokyčiams. Remdamiesi gerąja pasaulinės buriuotojų organizacijos „World Sailing“, „The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį bei „Ambersail-2“ komandos praktika, regatos organizatoriai skaičiuoja, kiek regatos metu į aplinką dėl transporto, nakvynių bei elektros sunaudojimo renginiams, bus išmesta CO2. Surinkus šiuos skaičius, organizatoriai įsipareigoja kompensuoti tuos į aplinką išmestus CO2 kiekius sodindami medžius ir diegdami saulės elektrines.

54-ji „Kuršių marių regata“ liepos 24-26 d. svečiavosi Smiltynės jachtklube, o nuo liepos 27 persikėlė į Nidą ir čia svečiuosis iki liepos 31 d. Pusšimtis dalyvių regatoje rungiasi dėl didžiųjų regatos taurių 5 skirtinguose etapuose Baltijos jūroje ir Kuršių mariose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)