Užteks skambučio telefonu

Vilniečiai, mokantys rinkliavą už mišrių atliekų tvarkymą, kartą per dvejus metus gali užsakyti individualią didelių gabaritų atliekų išvežimo paslaugą – daiktai paimami tiesiai iš gyventojų namų. Stambių gabaritų atliekomis laikomos ne tik įvairios statybinės ar griovimo medžiagos, bet ir buitinė technika, baldai, santechnikos įrenginiai, čiužiniai, dviračiai, automobilinės kėdutės ir pan. Be papildomo mokesčio iš gyventojų gali būti paimti 8 daiktai, bendrai sveriantys iki 200 kg.

Ši paslauga užsakoma užpildžius tam skirtą formą VASA savitarnos svetainėje, o nuo šiol galima kreiptis ir el. paštu arba paskambinus tam skirtu telefono numeriu. „Pastebėjome, kad daliai vilniečių buvo neaišku, kaip paslaugą užsakyti internetu, todėl dabar užsakymą jie gali pateikti ir kitais būdais, paprasčiausiai – telefono skambučiu. Mūsų darbuotojai užpildo reikalingą informaciją, suderina tinkamą laiką bei paaiškina, kokios atliekos gali būti surinktos, kaip jas paruošti ir kur laikyti iki išvežimo“, – sako VASA Atliekų tvarkymo kontrolės vadovas Romualdas Ambraška.

Vilniaus savivaldybės įmonės atstovas akcentuoja, kad nemokamai paslaugą gali užsisakyti vilniečiai, laiku sumokėję kasmetę rinkliavą už mišrių komunalinių atliekų tvarkymą. Skolininkai, norintys išgabenti stambaus gabarito atliekas nemokamai, tai gali padaryti padengę skolą. Esant poreikiui, teikiama ir mokama atliekų išvežimo paslauga.

„Yra ir daugiau galimybių tinkamai atsikratyti nebereikalingais daiktais, pavyzdžiui, nebenaudojamus elektronikos prietaisus, buitinę techniką iš gyventojų nemokamai surenka įvairios organizacijos bei įmonės, kai kurios buitinės technikos parduotuvės. Kokybiškus ir dar tinkamus naudoti daiktus galima priduoti Vilniuje įrengtose stotelėse DĖK‘UI. Tad tereikia pasirinkti vieną iš legalių atliekų pridavimo variantų, užuot išmetus nebenaudojamus daiktus bendruose kiemuose. O jei kyla klausimų – visada patarsime, padėsime rasti geriausią sprendimą“, – sako R. Ambraška.

Už kiemuose paliktus daiktus – baudos

Šiemet nemokama stambiagabaričių atliekų išvežimo paslauga pasinaudojo 650 vilniečių, iš kurių išvežta apie 80 tonų įvairių buitinių atliekų. Tai net penkis kartus mažiau, nei tokių šiukšlių rasta tiesiog gatvėse ar daugiabučių kiemuose.

„Norinčiųjų tinkamai tvarkyti stambių gabaritų atliekas pastaruoju metu daugėja, bet vis dar randame nemažai neteisėtai išmestų daiktų. Dažniausiai jie paliekami šalia buitinių atliekų konteinerių daugiabučių namų kiemuose. Pamatę tokias sąvartas vieni gyventojai prineša jų dar daugiau, kiti piktinasi ir praneša apie pažeidėjus. Taigi, daugiabučių kiemų ir viso miesto švara didele dalimi priklauso nuo pačių gyventojų sąmoningumo ir to, kaip atliekų savininkai atsikrato nebenaudojamais daiktais“, – pažymi R. Ambraška. Pasak jo, VASA kontrolieriai, radę išmestas dideles atliekas šalia komunalinių atliekų konteinerių, organizuoja jų užvežimą, o konteinerius pažymi specialiu lipduku. Nustačius atliekų tvarkymo pažeidėjus, jiems taikomos baudos ir reikalaujama patiems išsivežti paliktus daiktus arba apmokėti už jų išvežimą.

VASA primena, kad pasirūpinti didelių atliekų išvežimu privalo visi gyventojai, o atliekų išmetimas viešose vietose laikomas pažeidimu. Ne vietoje palikusiems stambiagabarites atliekas gresia bauda iki 140 eurų, o pažeidimą nustačius pakartotinai, ji gali siekti iki 600 eurų.

Individualią didelių gabaritų atliekų išvežimo paslaugą Vilniaus miesto gyventojai gali užsakyti VASA savitarnos svetainėje, kreiptis el. paštu (dga@sivasa.lt) arba mob. +370 612 46 476). Naudotus elektronikos prietaisus ir buitinę techniką surenka „EMP Recycling“ (www.emp.lt), „Žalvaris“ (www.zalvaris.lt), „Atliekų tvarkymo centras“ (www.atc.lt), „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“ (www.vaatc.lt/aiksteles/). Kokybiškus ir dar tinkamus naudoti daiktus galima priduoti stotelėse DĖK‘UI (www.stoteledekui.lt).

Didelių gabaritų atliekos yra buityje susidarančios didelių gabaritų, statybos ir griovimo, tekstilės atliekos: seni baldai (kėdės, lovos, spintos, stalai, komodos ir kt.), nenaudojama buitinė technika, langai, durys, dviračiai, kilimai, čiužiniai, vežimėliai, automobilinės kėdutės, talpos, kitos buityje susidarančios didelių matmenų atliekos, taip pat statybos ir griovimo atliekos: betonas, plytos, mineralinė, akmens ir stiklo vata, gipso izoliacinės statybinės medžiagos, ruberoidas, plastikas, stiklas, popierius iš statybų, sukietėję dažai, lakai, dažyti, lakuoti paviršiai, čerpių ir keramikos gaminiai, šiferis, asbesto atliekos, putų polistirolas, dujų silikato, betoniniai, keramzitbetonio, silikatiniai ir betoniniai blokeliai, linoleumas, grindų dangos, mediena iš statybų, namų ūkio santechnikos įrenginiai (vonios, kriauklės, praustuvai ir kiti), kanalizacijos, vandentiekio vamzdžiai ir jų jungiamosios dalys.

Daugiau informacijos apie DGA tvarkymą – VASA tinklapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)