„Teisėkūros pagrindų įstatymo pataisų pasiūlymai susideda iš dviejų dalių – pirma yra prezidento pasiūlymas įteisinti privalomą aplinkos ir klimato kaitos požiūriu vertinimą visų prioritetinių teisės aktų, kurie susiję su aplinka, klimato kaita“, – pirmadienį sakė prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius.

Pirmadienį prezidentas Teisėkūros pagrindų įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama įtvirtinti aplinkosaugos ir kovos su klimato kaita prioritetus teisėkūros procese, aptarė su aplinkos ministru Simonu Gentvilu ir aplinkosaugos organizacijų atstovais.

J. Neverovičius po susitikimo teigė, kad ši iniciatyva yra „labai aktualus ir veiksmingas būdas atliepti iššūkius, susijusius su pasaulio klimato kaitos klausimais, siekiant klimato neutralumo, bet taip pat ir atliepiant mūsų visuomenės susirūpinimą dėl aplinkos apsaugos situacijos Lietuvoje“.

Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė teigė, kad tokių pataisų „reikėjo vakar“.

„Vertinti visus teisės aktus per poveikį aplinkai ir klimato kaitai reikėjo jau vakar. Tai iniciatyva, kurios labai reikėjo, apie kurią jau seniai šnekėjom, ir tai mums padės turėti integralesnę politiką. Jei mes visus teisės aktus gana išsamiai vertindavome per korupciją, taip pat žiūrėjom iš ekonominės pusės, dabar bus įpareigojimas vertinti iš aplinkosauginės“, – pažymėjo aplinkosaugininkė.

Taip pat kita Teisėkūros įstatymo pataisa bus siūloma sudaryti galimybę prezidentui teisės aktus pasirašyti elektroniniu parašu, informavo J. Neverovičius.

„Antras dalykas, kuris siūlomas Teisėkūros pagrindų įstatyme, tai numatyti galimybę elektroniniu parašu prezidentui pasirašyti visus jo pasirašomus teisės aktus, kas iki šiol nebuvo teisiškai reglamentuota“, – sakė patarėjas.