Iš 122 balsavusių 95 pasisakė už, 1 – prieš, susilaikė 25.

Anot įstatymo pataisos rengėjų, sudarius galimybę rinktis, ar norima ant pakuočių nurodyti joms pagaminti panaudotas medžiagas, gamintojai ir importuotojai galės apsispręsti dėl galimų papildomų lėšų, reikalingų pakuočių ženklinimui atlikti, taip pat įvertinti, kiek tai galėtų daryti įtakos jų supakuotų produktų konkurencingumui lyginant su kitų šalių gamintojų produktais. Be to, tokiu būdu bus užtikrinta Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo (PPATĮ) nuostatų atitiktis Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimams.

Šio nutarimo įsigaliojimo data – šių metų birželio 1 d.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, ragindamas pritarti siūlymui, teigė, kad tokiu būdu būtų panaikinti pertekliniai reikalavimai pakuočių žymėjimui, o atliekų rūšiavimo efektyvumo siekiama kitais, tvaresniais būdais.

„Kviečiau palaikyti šį projektą, jis užsigulėjo Seime gerus dvejus metus. (...) Kad nebūtų nuogąstavimas, kad bus mažinamas rūšiavimo iniciatyvumas, priminsiu, kad Aplinkos apsaugos komitete yra žiedinės ekonomikos paketas, kuris diferencijuos perdirbamas ir neperdirbamas pakuotes, numatys reikalavimus pakuočių organizacijoms intensyviau finansuoti savivaldybių požeminius ir antžeminius konteinerius.

Infrastruktūra tikrai plėsis, savivalda gaus tikrai pinigų už tai, kas iki šiol nebuvo dengiama. (...) Šis ženklinimas yra perteklinis kol kas, ir kviečiu pritarti projektui ir būti viename standarte su Europa, o ne išsišokti mažai ekonomikai prieš Europą“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu Darbo partijos frakcijos narys Artūras Skardžius, ragindamas nepritarti įstatymo pataisai, abejojo, ar pakeitus reikalavimą ženklinti pakuotes ir leidžiant tai daryti savanoriškai ir toliau bus siekiama žiedinės ekonomikos tikslų.

„Ar pakuotės gali būti ženklinamos, ar turi būti ženklinamos? Priverstinis ženklinimas, kas būtų logiška siekiant žiedinės ekonomikos tikslų, kad pakuotė būtų paženklinta, jos sudėtis (aprašyta – ELTA), buvo privalomas įstatymu. Dabar jis keičiamas, kad gali būti ženklinamas ir čia turbūt esminis skirtumas“, – sakė jis.

Priėmus įstatymo projektą, PPATĮ taip pat papildytas nuostata, kad gamintojai ir importuotojai arba jiems atstovaujančios organizacijos patys ar kolektyviai organizuojantys pakuočių atliekų tvarkymą, papildomai galės savo gaminių pakuotes žymėti kitais pačių pasirinktais ženklais, nusakančiais dalyvavimą atitinkamoje organizacijoje ar pakuočių atliekų tvarkymo sistemoje.

Papildomas ženklinimas, anot ministerijos, suteiks galimybę pateikti daugiau informacijos pakuočių vartotojams rūšiuojant pakuočių atliekas, palengvins jų sutvarkymą.

Šis pakeitimas įsigalios nuo šių metų gegužės 31 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)