200 metrų ilgio plyšys yra už kilometro nuo pirmojo išsiveržimo vietos Geldingadaliro slėnyje, nurodoma Islandijos meteorologijos biuro (IMB) pranešime.

Plyšys atsivėrė apie vidurdienį (15 val. Lietuvos laiku), pridūrė IMB.

Valstybinio transliuotojo RUV tiesiogiai transliuotame reportaže matyti nedidelis kiekis ant žemės rūkstančios oranžinės lavos. Naujas išsilydžiusių uolienų srautas liejasi į kitą slėnį – Merardalirą.

Islandijos civilinės saugos tarnybos paskelbtuose vaizduose matyti, kaip kelių šimtų metrų ilgio siauras lavos srautas veržiasi iš naujojo plyšio, o visa vietovė yra apgaubta garų.

Iš pradžių lava stačiu šlaitu tekėjo beveik 10 m per sekundę greičiu, „bet dabar ji gerokai sulėtėjo“, naujienų agentūrai AFP sakė vulkanologas Thorvalduras Thordarsonas (Torvalduras Tourdarsonas).

„Manau, jog nėra jokių ženklų, kad tai eitų į pabaigą“, – Th. Thordarsonas.

„Tai truks dar kurį laiką“, – pažymėjo mokslininkas, bet nesiryžo spėti, kiek išsiveržimas dar gali tęstis.

Pasak Meteorologijos biuro, pasiuntus sraigtasparnių buvo pasirūpinta, kad žmonės evakuotųsi iš pavojingo rajono, o mokslininkai išvyko apžiūrėti plyšio.

Tarnybos dėl visa pikta užblokavo prieigą prie ugnikalnio ir pradėjo evakuoti lankytojus, pažymėjo IMB. Žmonės plūsta į tą vietovę nuo išsiveržimo pradžios kovo 19 dieną, norėdami pasigrožėti šiuo reiškiniu.

Islandijos ekspertai, iš pradžių galvoję, kad išsiveržimas šalia Fagradalsfjalio klanų truks neilgai, dabar mano, kad jis galėtų tęstis kelias savaites ar net ilgiau. Ugnikalnis yra vos už 40 km nuo sostinės Reikjaviko.

Nors Islandijoje šiuo metu yra 32 aktyvių ugnikalnių – daugiausiai Europoje, Reikjaneso pusiasalyje išsiveržimas praėjusį kartą įvyko 1240-aisiais ir truko 30 metų – nuo 1210 iki 1240-ųjų.

Naujausiais Islandijos turizmo komisijos duomenimis, iki sekmadienio vietoje, kur beveik 30 hektarų plotą užliejusi lava veržiasi iš dviejų mažų kraterių, apsilankė 36 293 žmonės.

2010-aisias išsiveržus Ejafjadlajokudlio ugnikalniui į atmosferą pakilo didžiuliai dūmų ir pelenų debesys, daugiau kaip savaitei sutrikdę lėktuvų skrydžius. Atšaukus daugiau kaip 100 tūkst. skrydžių buvo įstrigę maždaug 10 mln. keleivių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)