Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pritarė šiam įstatymo projektui: 8 komiteto nariai balsavo už, 2 – susilaikė.

„Šiuo projektu yra siūloma suderinti nacionalinę teisę su ES teise. Iš tiesų kalbame apie savanorišką ženklinimą, būtent apie pakuočių ženklinimą pagal sudėtinę medžiagos rūšį, apie skaitinius kodus, kurie nurodo, iš kokios medžiagos pakuotė pagaminta. Matydami visuomenės aktyvumą, susidomėjimą ir norą žinoti informaciją apie tai, ar pakuotė yra perdirbama, ar ne, svarstome apie alternatyvas, kurios turėtų ateiti į reguliavimą“, – teigė R. Radavičienė.

Anot jos, Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo projektu siekiama unifikuoti atliekų rūšiavimo sistemą.

„Šiuo metu, pagal reguliavimą, gamintojams ir importuotojams yra galimybė savanoriškai ženklinti pakuotes. Tačiau ministerija kartu su Šiaurės ministrų taryba yra inicijavusi piktogramų projektą, tai yra Danijos praktika, ir šiuo metu yra vykdomos aktyvios diskusijos su visais sistemos dalyviais. Siekiama unifikuoti visą rūšiavimo praktiką ir piktogramas naudoti ne tik ant rūšiavimo konteinerių, bet ir galimai ant pačių gaminių“, – akcentavo ji.

Tuo tarpu Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis abejojo, ar verta atsisakyti esamos privalomo ženklinimo sistemos.

„Man atrodo, kad privalomas ženklinimas turi savo prasmę ir jis pamažu žmonėms tampa suprantamas, nors aiškūs ir jo trūkumai. Jei atsineštume kokią alternatyvą (...), būtų galima svarstyti, kaip tą galėtume daryti alternatyviai ir konkrečiai. Bet šiuo metu, man atrodo, kad mes paskubame atsisakydami esamos sistemos“, – teigė jis.

Aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas savo ruožtu tikino, kad pasirinkta ženklinimo sistema padės paversti rūšiavimo sistemą aiškesne gyventojams.

„Einame nuosekliai kartu su Šiaurės ministrų taryba. (...) Tikslas yra vientisas ženklinimas tiek Baltijos, tiek kaimyninėse Skandinavijos šalyse. Supraskime, kad tai turi būti gyventojams vizualiai aiškus ženklinimas. (...) Tai didelis projektas kartu su Skandinavija, pažangiausiomis rūšiavimo sistemomis“, – tikino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)