„Jei šį sezoną senas padangas keičiate naujomis, primename, kad administracinę atsakomybę užsitrauksite ne tik atsikratę jų bet kur. Bauda skiriama ir tais atvejais, kai padangos yra deginamos“, – sako Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos Biržų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Elona Pipiraitė.

Kaskart, kai vairuotojai turi pakeisti padangas, aplinkosaugininkai primena: nemeskite senų padangų bet kur, nes jos dūla daugiau kaip 120 metų ir teršia aplinką. Be to, priduoti nemokamai galima ne tik padangas, bet ir kitas automobilines atliekas.

Visos baudos už į aplinką išmestas, deginamas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje.

„Baudos dydis svyruoja nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo atliekų kiekio ir nuo to, ar atliekos pavojingos, ar ne. Taip pat skaičiuojama ir aplinkai padaryta žala“, – sako Biržų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė.

Beje, atkreipia dėmesį E. Pipiraitė, autoservisų klientai turi žinoti, kad jiems gali būti perduodamos tik pakartotinai naudoti tinkamos transporto priemonių dalys. Perduodant jas transporto priemonės savininkui ar naudotojui, turi būti užpildomas Transporto priemonių dalių perdavimo–priėmimo aktas.

„Šis aktas pildomas 2 egzemplioriais: vienas perduodamas transporto priemonės savininkui ar naudotojui, o kitas lieka veiklos vykdytojui. Transporto priemonių dalių perdavimo–priėmimo aktas nepildomas perduodant tinkamas naudojimui padangas“, – sako aplinkosaugininkė.

Taigi, kadangi net iki 80 proc. transporto priemonių dalių ir detalių galima perdirbti, aplinkosaugininkai labai ragina naudotis numatytais atliekų sutvarkymo būdais, o pastebėjus aplinką teršiančius asmenis nedelsiant kreiptis telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Paprastai padangas vairuotojai keičia autoservisuose, todėl ten jie gali nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičia.

Kadangi pagal galiojančius įstatymus už padangų tvarkymą atsakingi padangų gamintojai ir importuotojai, pardavėjas turi pranešti pirkėjui, kad į padangos kainą jau įskaičiuotos ir jos sutvarkymo išlaidos. Taigi pirkėjas į prekybos vietą gali atvežti tiek padangų atliekų, kiek pirko.

Panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Jų adresus, darbo laiką ir kitą informaciją galima rasti savivaldybių svetainėse, adresu www.atliekos.lt arba Aplinkos apsaugos agentūros svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)