Vandens telkiniai valomi nuolat, o prisijungia ir įmonės, ir gyventojai. Vieni tiesiog aprankioja pakrantes vaikščiodami ar plaukdami baidarėmis, kiti sudėtingesnėms užduotims net samdo narus. Kol vanduo nuseks iki įprasto lygio ir sušils iki tinkamos tokiems darbams temperatūros, norintys prisijungti prie šio iššūkio šiemet jau gali planuotis užduotis.

Galbūt įmonės ar įstaigos darbuotojai norėtų prisidėti išvalydami artimiausioje kaimynystėje esantį tvenkinį, ar prisiimti atsakomybę išvalyti kurią nors Neries ar Vilnios upių atkarpą? Tą jau yra dariusios kelios įmonės, yra ir šiemet jau suplanavusiųjų vandens telkinių valymo darbų.

„Tikiu, kad tokios talkos, miesto švarinimo akcijos, prisidės prie komandinio darbo ir įmonių socialinės atsakomybės stiprinimo, padės iš arti pamatyti, kokią žalą daro neatsakingi žmogaus sprendimai ir įkvėps skleisti žinią tarp vilniečių plačiau“, – sakė Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius. Įmonių ir gyventojų prašoma tik surinkti šiukšles, o jų išvežimu į atliekų rūšiavimo ar utilizavimo vietas pasirūpins savivaldybė.

Pavasarį Vilniuje kaip ir kasmet bus atliekamas ir kitas vandens telkinių priežiūros darbas – užakusiųjų pralaidų valymas. Vilniuje yra nemažai vandens telkinių, kurie baigia užaugti, nors juose yra ir hidrotechninių statinių. Dalis jau neatlieka savo funkcijų ir yra prastos būklės. Specialistai aiškina, kad vandens telkinių valymas, hidrotechninių statinių šalinimas, migracijos kelių atvėrimas ne tik sudaro palankias sąlygas vertingų ir saugomų žuvų rūšių populiacijoms augti, bet ir prisideda prie ženklaus vandens kokybės gerinimo, neleidžia vandens telkiniams uždumblėti.

Įmonės gali prisidėti ir prie šių darbų – valyti vandens tvenkinius atkuriant natūralias jų vagas bei juos pritaikant vietos gyventojų poreikiams.

Norinčius prisijungti prie miesto vandens telkinių valymo dėl proceso koordinavimo prašomi kreiptis į savivaldybės Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyrį vytautas.rackauskas@vilnius.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)