„Per visą taršos šaltinio paieškos Salantuose kasinėjimo laikotarpį 3,5 arų plote aplink privačios sodybos ūkinį pastatą iškasta daugybė naftos produktais, t. y. benzinu ir dyzeliniu kuru, užpildytų ir keletas tuščių talpų“, – teigia Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Iš viso iškasta:

- 9 didelės talpos (bendras tūris – 15,7 m3, t. y. 15 700 litrų);

- 62 statinės po 200 litrų;

- 4 metalinės talpos po 100 litrų;

- 20 metalinių talpų po 48 litrus su įvairiomis metalinėmis detalėmis;

- 48 įvairaus dydžio akumuliatoriai;

- 250 litrų konteineris, užpildytas buteliais su neaiškios kilmės medžiagomis (Aplinkos apsaugos agentūros specialistams mėginius apžiūrėjus, preliminariai buvo nustatyta, kad tai plovikliai ir alkoholio produktai. Tikslūs rezultatai bus atlikus laboratorinius tyrimus).

Taip pat atliekų tvarkytojams priduota 2,04 t panaudotų boninių užtvarų, o nuo tvenkinių nusiurbta 147,86 m3 užteršto naftos produktais skysčio.

O. Vėbrienė pabrėžia, kad taršos incidentui Salantuose likviduoti ir rasti taršos šaltinį prireikė kelių tarnybų pajėgų: „Į įvykio vietą iš Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos dirbti atvykusiems departamento pareigūnams gelbėjo ne tik Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai, bet ir seniūnijos bei savivaldybės atstovai, įmonės „Kretingos vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai. Lietuvos geologijos tarnybos specialistai darbams atlikti vežė savo techniką, Aplinkos apsaugosa agentūros darbuotojai paėmė mėginius. Su metalo detektoriumi pagelbėjo Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos savanoriškų pajėgų Žemaičių apygardos kariškiai.“

Šiuo metu Aplinkos apsaugos departamentas tęsia tyrimą, kad galėtų apskaičiuoti aplinkai padarytą žalą. Taip pat du kartus per savaitę imami mėginiai vandens užterštumui nustatyti iš taršos vietos, laukiama atliktų preliminarių ekogeologinių tyrimų rezultatų. Pradėti užteršto drenažo plovimo darbai.

Primename, kad pranešimas apie naftos teršalus, besiliejančius į vandens telkinį Salantuose, gautas kovo 1 d. Apie taršą nedelsiant informuota Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, iškviestos pajėgos taršai likviduoti. Pastatytos boninės užtvaros, pradėti teršalų nusiurbimo nuo vandens paviršiaus darbai, sustabdytas teršalų plitimas. Po atliktų veiksmų teršalai į Salanto upelį nepateko.

Norint rasti taršos šaltinį, buvo išnagrinėti inžinerinių tinklų brėžiniai. Pagal pateiktas tinklų schemas buvo kilnojami šulinių dangčiai, atlikta tinklų apžiūra. Kadangi brėžiniai neatitiko realios situacijos, taršos židinio iškart nustatyti nepavyko ir paieškos darbai tęsėsi kelias dienas.

Atliekant darbus buvo imami vandens ir grunto mėginiai užterštumui nustatyti, matuojama taršos koncentracija ore ir vandens debitas. Taip pat nusiurbiami teršalai nuo vandens telkinio paviršiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)