Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija su rangovu pasirašė sutartį ES finansuojamo projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (II)“ veiklos „Parnidžio kopos Kuršių nerijos nacionaliniame parke sutvarkymas ir pritaikymas lankymui“ darbams atlikti. Projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“ iniciatorius – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aušros Feser, takas į Parnidžio kopą yra vienas gražiausių ir lankomiausių, todėl statybos darbai turi būti atliekami atsakingai ir jautriai. Kad naujoji infrastruktūra (laiptai, regyklos, takai) kuo ilgiau tarnautų, jų statybai bus naudojama maumedžio mediena.

Miško takas nuo Neringos sporto mokyklos iki Tylos slėnio bus pradėtas tvarkyti balandžio mėnesį ir užbaigtas iki vasaros sezono pradžios. Vėliau bus įrenginėjami naujieji laiptai. Lankytojai iki Parnidžio viršūnės kol kas turės lipti senaisiais laiptais.

Direkcija primena, kad pirmieji laiptai šiauriniame Parnidžio kopos šlaite buvo įrengti tik apie 1975 m. Iki tol visi lankytojai į kopą lipdavo ir nuo jos leisdavosi kas kaip išmanė. Dėl pustomo smėlio laiptai ir takai ne kartą buvo perkelti. Dabartiniai laiptai yra trečioje vietoje, o šiais metais nauji laiptai bus kitoje – jau ketvirtoje vietoje.

Įgyvendinant projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti II“ veiklą bus sutvarkytas pėsčiųjų takas nuo Neringos sporto mokyklos į Parnidžio kraštovaizdžio draustinį, įrengti nauji mediniai laiptai į Parnidžio kopą, įrengtos regyklos, nauji informaciniai stendai, kiti inžineriniai statiniai ir mažosios architektūros elementai.

Parnidžio kopa – pustoma smėlio kopa į pietus nuo Nidos. Į šiaurę nuo kopos stūkso Urbo kalnas, į pietus – tarpkopinė raguva, vadinamasis Tylos arba Mirties slėnis. Rytuose kopos šlaitai remiasi į Kuršių marias. Pietinė kopos dalis apželdinta kalnų pušimis. Parnidžio kopa įeina į baltųjų kopų masyvą. Šios kopos taip vadinamos dėl šviesų atspalvį smėlynams suteikiančio kvarco. Manoma, kad parnidžio kopos pavadinimas kilęs nuo frazės „perėjusi per Nidą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)