Kauno aplinkosaugininkams per akciją padėjo Kauno technologijos universiteto praktikantė. Paskambinus nurodytais numeriais, tik dvi įmonės pateikė išsamią informaciją apie savo veiklą, registraciją Atliekas tvarkančių įmonių registre bei sudarytas sutartis su galutiniais atliekų tvarkytojais.

Keli skelbimuose paslaugas siūlantys asmenys, išgirdę pareigūnų klausimus, tiesiog numetė ragelį ir atsijungė telefoną.

Su kitais asmenimis pavyko pasikalbėti apie jų siūlomas paslaugas. Asmenys prisipažino, kad vykdo atliekų vežimo veiklą, bet apie veiklos įsiregistravimą ar Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus norint vykdyti tokią veiklą nieko nežino. Kalbantis nelegalūs „atliekų vežėjai“ nurodė, kad daugiausia veža senus baldus, stambiąsias ir statybines atliekas. Visas surinktas atliekas dažniausiai veža į Lapių sąvartyną arba į VŠĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centro įsteigtas stambiųjų atliekų priėmimo aikšteles.

Kauno inspekcijos pareigūnai informavo atliekų vežėjus apie teisės aktus, reglamentuojančius atliekų vežimą, bei pareigas norit užsiimti atliekų vežimo veikla. Daugelis iš geranoriškai bendravusių asmenų žadėjo tęsti veiklą tik susitvarkę visus reikiamus dokumentus, o kiti pasakė, kad veiklos nebevykdys.

Šįkart aplinkosaugininkų tikslas buvo išsiaiškinti, kiek Kaune yra atliekų vežimo paslaugas teikiančių nelegalių vežėjų, ir prevenciškai juos informuoti apie žinotinus teisės aktus ir registraciją Atliekas tvarkančių įmonių registre. Jiems nuobaudos taikomos nebus.

Tačiau telefono numeriai ir transporto priemonių, kuriomis vežamos atliekos, valstybiniai numeriai aplinkosaugininkams žinomi, tad prireikus, pvz., atliekant tyrimą, šia informacija bus pasinaudota.

Dažniausiai nelegalia atliekų vežimo veikla užsiima fiziniai asmenys. Už šį pažeidimą jiems gresia bauda nuo 300 iki 800 eurų.

Taip pat Kauno aplinkosaugininkai, vykdydami akciją ir tirdami pranešimą apie prie Nevėžio upės išpiltas atliekas, surengė pasalą ir nustatė neteisėtai atliekų vežimu užsiimantį asmenį. Jam už nustatytus pažeidimus pradėta administracinė teisena ir gresia bauda nuo 300 iki 850 eurų. Taip pat asmuo bus įpareigotas sutvarkyti prie Nevėžio išverstas atliekas – jas išvežti ir priduoti galutiniams atliekų tvarkytojams.

Departamentas primenama, kad atliekų vežimo veikla gali užsiimti tik asmenys, prisiregistravę Atliekas tvarkančių įmonių registre. O atliekų turėtojai turi būti budrūs ir, prieš priduodami atliekas vežėjui, įsitikinti, ar jų atliekas vežantis asmuo veiklą vykdo legaliai, ar yra registruotas Registre ir ar paimtas atliekas nuveš galutiniams atliekų tvarkytojams, o ne išpils į pakelę, mišką, upę, pievą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)