„Carbfix“ Paryžiaus klimato kaitos susitarimo tikslų siūlo pasiekti apribojant antropogeninį atšilimą panaudojant procesą, vadinamą anglies surinkimu ir saugojimu. 2007 m. „Reykjavik Energy“ ir kelių tyrimų institucijų (dabar jos priklauso „Reykjavik Energy“) įkurtu projektu siekiama iš pramoninių vietų surinkti anglies dioksidą, ištirpinti jį vandenyje ir vėliau įšvirkšti į žemę, kur jis virs uoliena. Procesas trunka tik dvejus metus.

Patentuota „Carbfix“ technologija iš pramonės objekto „surenka“ anglies dioksidą dar iki jam patenkant į atmosferą taip efektyviai sumažindamas to objekto išmetamų teršalų kiekį. Jie taip pat bendradarbiauja su Šveicarijos kompanija „Climeworks“, kad atliktų anglies surinkimą pašalinant CO2 iš aplinkos oro. Technologija gali sumažinti įmonės grynąjį anglies pėdsaką, taip pat panaikinti anksčiau neregistruotus anglies dioksido išmetimus.

„Carbfix“ generalinė direktorė Edda Sif Pind Aradottir interviu „Bloomberg“ sakė: „Tai technologija, kurią galima keisti - ji yra pigi, ekonomiška ir draugiška aplinkai. Iš esmės mes darome tik tai, ką gamta darė milijonus metų, taigi mes padedame gamtai padėti pačiai sau.“

Ji mano, kad anglies surinkimo ir saugojimo procesas gali būti labiau finansiškai prieinamas nei anglies dioksido kreditų pirkimas iš Europos Sąjungos apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemos. Kai kurie analitikai mano, kad tiesioginio anglies saugojimo įtraukimas į taršos leidimų prekybos sistemos kompensacijų sąrašą bus esminis norint pasiekti Paryžiaus klimato kaitos susitarimo tikslus iki 2050 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)