9–12 klasių moksleiviai kviečiami dalyvauti konkurse „Žiedinė ekonomika“, kuriame trijų geriausių video ir foto reportažų autoriai bus apdovanoti vertingais prizais, be to, dovanos bus įteiktos dar 30 konkurso dalyvių.

Norint dalyvauti konkurse, tereikia mobiliuoju telefonu parengti video ar foto reportažą, kuriame paaiškintumėte, kas yra žiedinė ekonomika, kaip ji padeda spręsti svarbias aplinkosaugines problemas ir kodėl ji yra mūsų visų ateitis. Padėti atskleisti žiedinės ekonomikos temą jums gali šis straipsnis.

Atminkite, kad gražūs gamtos vaizdai nėra žiedinės ekonomikos pavyzdžiai. Tad metas išsiaiškinti, kas tai. Skirtingai nuo „imk – gamink – išmesk“ modelio, žiedine ekonomika siekiama kiek įmanoma labiau sumažinti susidarančių atliekų kiekį, jas perdirbti ir naudoti antrines žaliavas vietoj pirminių. Darnus vartojimas, naujoviški verslo modeliai – nuomos, skolinimosi ar dalijimosi paslaugos, kurios taikomos kaip alternatyva gaminio įsigijimui – taip pat tausoja gamtos išteklius.

Viskas tikrai gana paprasta – seni nebenaudojami drabužiai pataisomi, persiuvami ir taip prikeliami antram gyvenimui. Nebereikalingi namų apyvokos daiktai patobulinami ir jie vėl tarnauja. Suplyšus batams, jų neišmeti, o neši pas batsiuvį ir nešioji toliau. Vietoje savo automobilio naudojiesi automobilių nuomos paslauga. Parduotuvėje nesirenki vienkartinio maišelio, o nešiesi savo daugkartinį. . Stropiai rūšiuoji atliekas ir taip jas paverti suteiki joms galimybe tapti antrinėmis žaliavomis. Vietoj vienkartinio puodelio, renkiesi daugkartinį, o vietoj plastikinio vandens buteliuko – savo gertuvę.

Taip, visa tai ir yra žiedinė ekonomika. Ir čia tik keli pavyzdžiai. Mes kasdien ją matome ir su ja susiduriame. Tereikia tik apsidairyti aplink. Pats nustebsi kiek daug žiedinės ekonomikos pavyzdžių gali įvardyti savo namuose, mokykloje, savo mieste ir net savo kieme.

Skirtingai nuo „imk – gamink – išmesk“ modelio žiedinė ekonomika siekia kiek įmanoma sumažinti atliekų kiekį ir išteklių naudojimą pažangiu produktų projektavimu, pakartotiniu produktų naudojimu ir taisymu, perdirbimu, darniu vartojimu ir naujoviškais verslo modeliais, kurie, pavyzdžiui, kaip alternatyvą gaminio įsigijimui siūlo jo nuomos, skolinimo ar dalijimosi juo paslaugą.

Konkurso nugalėtojus portalo „Delfi“ feisbuko paskyroje paskelbsime kovo 31 d. Geriausius darbus atrinksime atsižvelgdami į jų aktualumą, originalumą ir įtaigumą.

Nugalėtojų laukia vertingi prizai:

1 vieta: 100 (vieno šimto) Eur vertės išmanusis laikrodis;

2 vieta: 50 (penkiasdešimties) Eur vertės išmanusis laikrodis;

3 vieta: M. Jovaišos nuotraukų albumas „Neregėta Lietuva“.

Be to, dar 30 konkurso dalyvių apdovanosime „Delfi“ gertuvėmis. Geriausiais darbais pasidalinsime „Delfi“ portale.

Jūsų darbų lauksime nuo kovo 16 d. iki kovo 30 d. el. paštu grynas@grynas.lt, tomas.janonis@delfi.lt Siunčiant konkursinius darbus, prašome nurodyti savo vardą, pavardę, kontaktinį telefono numerį ir elektroninio pašto adresą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)