Spėjo įamžinti

Vitalija Naumova sako, kad oras šiandien Šakininkų kaime buvo niūrokas: „Mano esamoje vietoje jautėsi silpnas vėjelis, viesulas vis buvo nepastovus, keitėsi.“

Vis dėlto moteris spėjo padaryti keletą nuotraukų, kai viesulas buvo ryškiausiai matomas. „Reiškinys truko maždaug 25 min. Viesulas lėtai keliavo per Panemunę link Sovetsko“, - pasakoja ji.

„Reiškinį pastebėjau 13 valandą 7 minutės, Šakininkų kaime, Pagėgių savivaldybėje. Užfiksavau ryškiausias dalis“, – priduria moteris.

Pamatyti viesulą savo akimis buvo Vitalijos svajonė, kuri šiandien išsipildė.

Sezonas atidarytas

Moters užfiksuotais viesulo kadrais pasidalino ir „Facebook“ grupė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

„Viesulų sezonas Lietuvoje oficialiai atidarytas“, - rašė jie.

„Nors piltuvas iki žemės nenusileido, bet vaizdas vis tiek vertas dėmesio. Meteorologinio radaro vaizde matyti kaip kritulių juostos Tauragės/Pagėgių apylinkėse sukasi ratu, susiformavęs sūkurys (kalba eina apie didesnį sūkurį, ne viesulo). Veikiausiai šis aukštuminis sūkurys galėjo lemti ir mažesnio sūkuriuko t. y. viesulo užuomazgos gimimą“, – V. Naumovos nuotraukas komentavo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Itin retas atvejis

Vilniaus universiteto mokslininkas, klimatologas doc. dr. Justas Kažys sako, kad viesulams susidaryti dar labai anksti, paprastai jų laikas – vasara. „Nesu girdėjęs tokio fakto, kad panašiu metu susiformuotų“, - sako jis.

Anot jo, jei viesulas tik pradeda formuotis, bet nepasiekia žemės paviršiaus, jis nevadinamas viesulu. Klimatologo teigimu, šiuo atveju panašu, kad viesulas bandė formuotis, bet jam nepavyko ir taip nutiko greičiausiai dėl to, kad sąlygos žiemos ir ankstyvo pavasario metu, kai oras dar žiemiškas, nėra palankios viesulams susidaryti.

„Turėtų būti gan dideli temperatūriniai kontrastai tarp žemės paviršiaus ir oro aukščiau esančio, tada viesulas greičiausiai susidarytų. Žemė gana šalta, turbūt dėl to jis ir negalėjo įsisukti ir pavirsti tikru nors ir nedideliu viesulu“, - teigia mokslininkas.

„Apskritai, tokiu metų laiku viesulo bandymas susiformuoti yra labai neįprastas. Tam jau turi būti nemenki oro temperatūros kontrastai. Pas mus dabar atšilo, o viršuj, greičiausiai, yra gan vėsi oro masė ir tos sąlygos buvo jam palankios“, – kalba J. Kažys.

Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, kovo 17-os naktį vietomis numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Kai kur tvyros rūkas, susidarys plikledis. Žemiausia temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos. Dieną vietomis kris nedideli krituliai, vyraus šlapdriba ir lietus. Aukščiausia temperatūra 2–7 laipsniai šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)