Praėjusiais metais Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos Alytaus aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė atvejį, kai pilietis laužytu asbesto turinčiu šiferiu išsipylė net 365 metrus kelio, vedančio į jo gyvenamąją sodybą, taip norėdamas pagerinti kelio būklę.

Apskaičiuota, kad asmuo į aplinką išpylė apie 23 tonas šių pavojingų atliekų. Už tai apskaičiuota aplinkos komponentams padaryta 238338,36 Eur žala. Dėl šio įvykio Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Asbestinis šiferis dėl savo techninių savybių (tvirtumo, lankstumo, atsparumo karščiui) bei nesudėtingos ir nebrangios gavybos anksčiau Lietuvoje buvo plačiai naudotas statybose.
Kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia. Didelis pavojus atsiranda asbesto turinčius statinius, konstrukcijas ir gaminius laužant, ardant ar apdorojant, kai aplinkoje pasklinda labai smulkios, akimi nematomos skaidulos.

Įkvepiamos asbesto skaidulos lyg adatėlės susminga į kvėpavimo takų audinį ir tampa įvairių nepagydomų vėžinių susirgimų bei asbestozės priežastimi.

Atliekant asbestinių stogų (šiferio) dangų ir kitų gaminių, turinčių sudėtyje asbesto, šalinimo, griovimo ar remonto darbus, būtina laikytis saugaus darbo reikalavimų ir užtikrinti, kad asbesto plaušeliai nepakliūtų į aplinką. Šios atliekos turi būti surinktos atskirai, kad nesusimaišytų su kitomis atliekomis.

Birios (asbesto plaušelius išskiriančios) statybvietėje susidariusios asbesto turinčios statybinės atliekos turi būti sudrėkinamos ir pakuojamos į sandarią plastikinę tarą (dvigubus plastikinius maišus, statines, konteinerius ar kt.).

„Pastaraisiais metais daug žmonių keičia savo namų asbestinius stogus į naujus, bet ne visada nuo stogo nuimtas šiferio atliekas, turinčias asbesto, sutvarko pagal reikalavimus. Norime pabrėžti, kad atliekas privaloma tvarkyti pagal nustatytus reikalavimus. Juk nenorite pakenkti savo ar aplinkinių sveikatai", – teigia Alytaus aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnė Edita Žukauskienė.

Aplinkosaugininkai primena, kad gyventojų aplinkoje ar įmonių veikloje susidariusios asbesto turinčios atliekos privalo būti priduodamos tik turintiems teisę tokias atliekas surinkti ir tvarkyti atliekų tvarkytojams.

Asmenims, išmetusiems pavojingas atliekas, į aplinką gresia administracinė atsakomybė pagal LR administracinio nusižengimų kodekso 247 straipsnį už aplinkos teršimą pavojingomis atliekomis. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kurios tarifas siekia 10426 eurus už 1 toną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)