„Neste“ bendrovėje nuolat bendradarbiaujame su savo partneriais, kad išliktume tvaraus sektoriaus veiklos priekyje. Ne tik daug pasakojame apie tvarumo naudą, bet ir imamės konkrečių veiksmų šioje srityje ir tai rodo mūsų metiniai rezultatai. Tačiau norint ne tik sėkmingai kovoti su klimato kaita, bet ir užimti lyderiaujančią poziciją savo pramonės šakoje, reikia ne vieno rinkos žaidėjo pastangų.
Ar neatsiliekame nuo užsibėžtų tikslų? Šį klausimą užduodame sau, matydami, kaip sparčiai kitos pramonės šakos įgyvendina tvarumo veiklas. Pavyzdžiui, „Shell“ planuoja iki 2050 metų 65 proc. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tenkančių vienam energijos vienetui, kiekį. Tuo tarpu „Microsoft“ siekia dar ambicingesnių tikslų – 2030-aisiais pasiekti neigiamą bendrovės anglies dioksido poveikį.

Ar mūsų pramonės indėlis gali prilygti tokioms įspūdingoms pastangoms? Atsakymas paprastas – taip, gali, bet neturime švaistyti laiko. Tie, kurie stovi vietoje ir per ilgai galvoja, gali praleisti galimybę pasinaudoti tvarumo pokyčiais, prie kurių daugelis įmonių dirba jau dabar.

Šio teiginio pagrindas yra mano paties profesinė patirtis ir šiuo metu įvairiuose pramonės sektoriuose vykstančios diskusijos, kurių metu vis daugiau kalbama apie žiedinės ekonomikos poveikį verslui, skaidrų visuomenės informavimą apie dedamas pastangas ir tai, ko reikia, norint paspartinti judėjimą tvarumo link.
Mika Kettunen

Kur šiuo metu esame ir ar galime padaryti daugiau?

Iki šiol pramonę skirti dėmesį tvarumui daugiausia skatino reguliavimas ir originalios įrangos gamintojo (angl. OEM) reikalavimų vykdymas, tačiau papildomų veiksnių, skatinančių kurti tvarius produktus ir jų komponentus, nuolat daugėja.

Tiek vartotojai, tiek investuotojai skatina verslą kurti tvarumo strategijas ir jų laikytis. Aiškiai juntama nauja motyvacijos banga. Bet ar ji būtinai paskatins imtis būtinų veiksmų?

Tarptautinės energetikos agentūros paskelbtoje ataskaitoje pažymima, kad naftos ir dujų įmonės mažiau nei 1 proc. investicijų nuo savo kapitalo išleidžia ne pagrindinėms savo verslo sritims.
Norint iš tikrųjų pasiekti reikšmingų rezultatų tvarumo srityje ar strategijose įtvirtintų ambicingų tikslų, šis procentas turi žymiai augti. Tai ypač aktualu pramonės žaidėjams vis garsiau deklaruojant savo pažadus – tuomet didėja spaudimas ieškoti naujų verslo sprendimų ir įgyvendinti pokyčius.

Būtina nustatyti tikslų veiklos planą

Ką praktiškai reiškia bendrovių planai neutralizuoti anglies dioksido poveikį? Kiekvienos organizacijos kelias yra skirtingas. „Neste“ paskelbė išsamius veiklos planus, kuriuose – 70 numatytų priemonių, padėsiančių iki 2035 metų įmonės gamybai tapti neutralia anglies dioksido atžvilgiu.

Teigiamą poveikį planetai atneš ne tik mažinamas „anglies pėdsakas“ (angl. carbon footprint), bet ir didesnis „anglies atspaudas“ (angl. carbon handprint), kuriuo matuojamos pastangos anglies dioksido mažinimo srityje.

„Neste“ indėlis į didesnį „anglies atspaudą“ skaičiuojamas mažinant klientų išmetamo anglies dioksido kiekį, kurį jie pasiekia naudodami mūsų atsinaujinančius produktus. 2019 metais tai sudarė 9,6 mln. tonų CO2 ekvivalentų, tačiau mūsų tikslas iki 2030 m. į aplinką per metus išmesti 20 mln. tonų mažiau anglies dioksido.

Tuo tarpu norint sumažinti „anglies pėdsaką“ – šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas dėl vykdomos veiklos, reikalingi papildomi veiksmai, padedantys pasiekti ambicingus tikslus. Vienas jų – didesnės investicijos į energijos vartojimo efektyvumą ir atsinaujinančios elektros energijos naudojimą, o vėjo energijos dalies padidinimas Suomijos naftos perdirbimo gamyklose iki 30 proc. jau 2022 metais, yra tik pradžia.

Taip pat svarstome galimybes diegti gamybos metodus, kurie leistų išmesti į aplinką mažiau teršalų, iškastines žaliavas pakeisti perdirbtomis arba atsinaujinančiomis žaliavomis. Vienas iš didžiausių įmonės veiklos tikslų – nuo 2030 m. perdirbti daugiau nei vieną milijoną tonų plastiko atliekų kasmet.

Be to, atnaujinome savo investavimo kriterijus, kad visų investicijų poveikis šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiui būtų kuo skaidresnis. Taip pat nustatėme vidinę kainą emisijoms, kad į tai būtų atsižvelgiama vertinant investicijas.

Visi išvardinti veiksmai gali reikšmingai prisidėti prie tokių sektorių, kaip, pavyzdžiui, tepalų pramonė, tvarumo. Kadangi daugelis bazinių alyvų gamintojų gauna žaliavas iš pirminių naftos perdirbimo gamyklų ar bendrovių, strateginiai pokyčiai aukštesnėje tiekimo grandinėje gali padaryti didelę įtaką visai pramonei.

Skaidrumo svarba

Apžvelgęs motyvaciją, finansavimą ir faktines pastangas, norėčiau atkreipti dėmesį į dar vieną veiksnį, kuris nemažiau svarbus kelionėje tvarumo link – veiklos skaidrumą. Jis apima abipusę valią nustatyti bendrus standartus ir tiksliai išmatuoti mūsų produktų bei gamybos sistemų poveikį.
Apsaugoti savo vidinius duomenis, rezultatus ir matavimus yra aiškiai suprantamas verslo tikslas, tačiau būtina susivienyti ir sukurti plačiai pripažintus pramonės standartus.

Skaidrumas yra ypač svarbus, jei norime parodyti savo darbo ir produktų vertę ir tiksliai įrodyti, kaip galime sumažinti išmetamų ŠESD (šiltnamio efektą sukeliančių dujų) kiekį.

Trys žingsniai

Ar tikrovė, su kuria susiduriame, yra niūri? Ji, be abejo, tokia bus, jei nesugebėsime imtis reikiamų veiksmų. Visi žinome, kad pramonė per pastaruosius kelerius metus nuėjo ilgą pokyčių kelią. Esame skatinami ir patys motyvuoti tęsti prasmingus pokyčius.

Kaip esamas problemas išspręsti paprastai, bet veiksmingai? Mano nuomone, reikia žengti tris žingsnius:

1. Rinkos dalyviams glaudžiau bendradarbiauti ir daugiau investuoti į ŠESD išmetimo mažinimą;

2. Pramonės verslams vieningai susitarti dėl bendrų standartų, kurie leistų įvertinti mūsų produktų ir veiklos poveikį aplinkai;

3. Susivienyti po viena vėliava ir kalbėti vienu balsu, pristatant savo požiūrį ir pasiekimus klientams bei įstatymus leidžiančioms institucijoms.

Turime sutikti, kad pokyčiai neįvyks per naktį. Tačiau reikia nepamiršti, kad veikdami kartu galime paspartinti pokyčius ir greičiau pasiekti tvarumo tikslus. Tie, kurie dar dvejoja, turėtų žinoti, kad protingas pasirinkimas šiandien gali tapti konkurenciniu pranašumu rytoj.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)