Klaipėdos valdybos gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai antradienio popietę atsikratė visais neteisėtais brakonieriavimo įrankiais. Visi jie buvo išvežti į pavojingų atliekų įmonę UAB „Toksika“, ten jie bus sunaikinti, kad nebebūtų daugiau naudojami.

„Atsikratome tais žvejybos įrankiais, kurių savininkų mums nepavyko nustatyti. Visus šiuos neteisėtus tinklinės žvejybos įrankius, kuriuos esame išėmę iš vandens telkinių, per metus sukaupėme ir metų gale norime išsivalyti visus sandėlius, garažus, kad galėtume pasiruošti kitiems metams“, - pasakojo Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Populiariausi draudžiami įrankiai, pasak pareigūnų, yra statomieji tinklai, kuriuos pažeidėjai pasisiuva arba parsisiunčia iš užsienio šalių. Taip pat draudžiami nemėgėjiškos žvejybos įrankiai yra tinkliniai samčiai, gaudyklės ir tinkliniai ekranai.

Karantino metu - daugiau pažeidėjų

Šiais metais vien tik Klaipėdos valdybos gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai nustatė beveik 500 pažeidimų. V. Marozas tikino, jog šiemet užfiksuota pažeidimų buvo daugiau nei pernai.

Reklama
Adnet media icon

Daugiausia darbo inspektoriai turėjo per karantiną - jis sutapo su pavasariniu žuvų nerštu. Per pusmetį gamtai padaryta žala buvo įvertinta daugiau kaip 18 tūkst. eurų.

„Šie metai buvo labai darbingi, tiek pavasarinis karantinas, tiek dabartinis. Tai rodo, kad žmonės vis dėlto nesėdi namuose, o laiką leidžia gamtoje, prie vandens telkinių, taip pat ir bando neteisėtai pasigauti žuvų„, - sakė V. Marozas.

Baudos - solidžios

Šiemet Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė brakonierius, pagavusius 9 šlakius. Jie su tinklais gaudė žuvis viename upelyje, kuris priklauso Veiviržo ichtiologiniam draustiniui.

„Pagavo 9 šlakius ir jiems buvo paskaičiuota žala - 26 tūkst. eurų. Žala yra paveldima, tad ją susimokėti vis tiek teks. Kiti turėtų susimąstyti, kad neteisėtų veikų geriau nedaryti“, - tikino V. Marozas.

Pasak V. Marozo, baudos už neteisėtą veiką nėra tokios didelės, jos siekia nuo 120 iki 300 eurų, tačiau žala už pagautas žuvis yra kur kas didesnė.

Reklama
Adnet media icon

„Viskas priklauso nuo pagauto žuvų kiekio, o jos įkainotos tikrai didele suma. Vien už šlakį - 970 eurų, o jei tai ichtiologinis draustinis, suma trigubėja. Viena žuvelė gali brakonieriui kainuoti ir 3 tūkstančius eurų„, - pasakojo V. Marozas.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai dėkoja gyventojams už sąmoningumą ir apie pastebėtus gamtosaugos pažeidimus prašo pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai telefonu 8 (5) 273 2995.